Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Dagje naar Amsterdam met de auto? Hier kun je nog wel 'betaalbaar' parkeren

Parkeren in Amsterdam was al duur, maar vanaf zondag betaal je in het centrum nóg meer voor je parkeerplek. Het tarief voor parkeren in de binnenstad gaat met 2,50 euro omhoog, van 5 naar 7,50 euro per uur. Gelukkig zijn er nog een paar andere plekken in onze hoofdstad waar je toch nog enigszins ‘betaalbaar’ je auto kan stallen. 

De gemeente Amsterdam wil de binnenstad autoluw maken. Daarom verdwijnen er duizenden parkeerplekken op straat en wordt het uurtarief nog hoger. 7,50 euro dus in de binnenstad en 6 euro in de wijken eromheen; de Grachtengordel en de Jordaan.

Advertentie

Ook de tarieven voor de gemeentelijke parkeergarages stijgen, al blijft het nog steeds goedkoper om in zo’n garage te parkeren dan op straat.

Goedkoop parkeren Amsterdam
Staat er binnenkort een dagje Amsterdam op het programma? Dan kun je ervoor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Lukt dat niet en wil je toch met de auto, dan kun je op deze plekken nog enigszins ‘betaalbaar’ parkeren in Amsterdam:

  • P&R parkeren: P&R staat voor ‘parkeer en reis.’ Je parkeert je auto voor weinig geld, namelijk voor 1 euro per dag. Dat tarief geldt op werkdagen na 10 uur en in het weekend. Vanaf die parkeerlocaties kun je heel makkelijk een tram, trein of bus naar het centrum pakken. Die kosten voor het OV betaal je wel zelf. In Amsterdam zijn meerdere P&R parkeerlocaties, zoals bij RAI, het Olympisch Stadion, Amsterdam Arena en VUmc. Let op: je moet wel verplicht verder reizen met het OV, anders gelden de lage parkeertarieven niet.
  • ParkBee parkeergarages: ParkBee maakt private parkeergarages toegankelijk voor het grote publiek; denk aan parkeergarages van bedrijfsgebouwen (waarvan veel in het centrum), die ’s avonds en in het weekend helemaal leeg staan. In de ParkBee garages zijn de tarieven een stuk lager dan in de rest van de stad. Je betaalt er soms wel tot 50% minder dan op straat. Let op: bij de meeste ParkBee garages moet je betalen via de Parkmobile app, anders kun je er niet in- en uitrijden. Installeer die dus van tevoren op je telefoon.
  • Parkeergarage IJDock: in deze parkeergarage betaal je 10,00 voor 24 uur. Vanaf deze garage is het ongeveer 15 minuten lopen naar de Noordermarkt of naar het Centraal Station. Je moet wel voor vertrek even een plekje reserveren.
  • Parkeergarage Oosterdok: deze parkeergarage vlak naast Amsterdam Centraal heeft weliswaar een hoog uurtarief van 6 euro, maar zodra je er langer staat dan 5 uur (tot 24 uur) valt het tarief terug en betaal je maximaal 20 euro per dag.
  • Valetparking bij hotels: Bij sommige hotels en theaters in het centrum van Amsterdam kun je 6 uur parkeren voor prijzen vanaf 20 euro. Je reserveert online een plek en rijdt vervolgens zo in één keer naar het centrum, waar je je auto afgeeft op de locatie. Iemand van het hotel of het theater rijdt vervolgens jouw auto naar een beveiligd parkeerterrein buiten het centrum. Je spreekt een tijdstip af waarop je de auto weer wilt ophalen bij het hotel of het theater. Het personeel zorgt er dan weer voor dat je auto op tijd terug is, zodat je direct weer in kunt stappen en naar huis kunt rijden.
  • 10-centzones: Je hebt misschien weleens gehoord dat er in Amsterdam parkeerplekken zijn waar je 10 cent betaalt voor een uur parkeren. Dat klopt, het gaat om de zogenaamde 10-centzones. Lekker goedkoop, maar er zitten wel voorwaarden aan. Je mag hier namelijk echt maar een beperkte tijd parkeren. Het gaat dan ook vooral om plekken bij begraafplaatsen en sportcomplexen, waar je dan maximaal drie of vier uur mag staan. Niet echt bedoeld voor dagjesmensen dus. Maar het kan best weleens een uitkomst zijn, als je toevallig even daar in de buurt moet zijn.
  • Gratis parkeren in Amsterdam kan alleen buiten de ring A10.

Zin gekregen in een weekendje Amsterdam? Boek dan de Libelle Lezersreis: 

3 dagen Amsterdam
3 dagen Amsterdam
vanaf 110,-
Meer info en bestellen

Bron: Gemeente Amsterdam, Parkeren-Amsterdam.com, Hart van Nederland. Beeld: iStock

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien