Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mag je een dagje weg in eigen land als je uit een code oranje- of code rood-provincie komt?

Stel: je woont in een Nederlandse provincie waarvoor code oranje of code rood is afgekondigd. Tenminste, door België en Duitsland. Mag je dan eigenlijk nog wel een dagje weg in eigen land?  

Zowel België als Duitsland hebben code rood afgegeven voor de provincies Noord- en Zuid-Holland. Verder geldt voor Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen nog altijd code oranje. Maar wat houdt dit eigenlijk in voor de inwoners van die provincies? Mogen zij nog wel naar andere delen van Nederland?

Advertentie

Code oranje of rood

Wanneer België code rood afgeeft, betekent dit voor Belgen dat het verboden is om naar deze provincies af te reizen. Bij code oranje moeten de Belgen die terugkomen uit deze provincies in quarantaine.

In Duitsland gelden weer andere regels: code rood betekent daar dat de provincie wordt aangemerkt als risicogebied. Je moet je dan na het bezoek verplicht laten testen op corona. Voor sommige deelstaten geldt dat je ook in quarantaine moet.

Andere regels

Maar deze regels gelden niet voor Nederlanders. Op de website van het ministerie van Volksgezondheid staat namelijk dat je als Nederland door het hele land mag reizen. Wel krijg je het advies om drukte te vermijden. Dus het bezoek aan toeristische trekpleisters is wellicht niet verstandig. Kortom: het reisadvies van Duitsland en België staat los van de maatregelen die in Nederland landelijk en regionaal worden genomen.

Geen reisverbod

Momenteel hebben 6 van de 25 veiligheidsregio’s code oranje gekregen en premier Mark Rutte denkt dat hier nog zeker acht regio’s aan worden toegevoegd. Maar dit houdt alleen in dat daar de horeca eerder moet sluiten. Ook zijn er aangepaste maximale groepsgrootten, maar van een reisverbod is (nog) geen sprake.

5 tips om extra veilig te fietsen in de coronacrisis:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock 

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien