Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle's hoofdredacteur Hilmar Mulder: "Ik vroeg mijn zoon of hij wist wie de Dolle mina’s waren"

Tijdens het avondeten vertel ik de mannen – die van mij plus onze nog thuiswonende zoon – wat ik zoal uitspook als hoofdredacteur van Libelle. Zo begon ik een tijdje terug over onze Dolle Mina-krant, de gratis bijlage van dit nummer.

Omdat zoonlief de conversatie zwijgend over zich heen had laten gaan, keek mijn man hem op een gegeven moment vragend aan. ‘Weet jij eigenlijk wel wat dat zijn, Dolle Mina’s?’ Waarop de puber antwoordde: ‘Ja, dat zijn toch vrouwen die dol zijn op het koningshuis, Wilhelmina en zo?’ Hij werd snel bijgepraat. Want we hebben veel te danken aan de ooit zo controversiële jonge vrouwen die in de jaren zeven de barricaden opgingen om voor onze rechten te strijden – zaken die we nu doodnormaal vinden.

Advertentie

50 jaar geleden

Vijftig jaar geleden bood toenmalig Libelle-hoofdredacteur Dick Hendrikse een journalistieke Dolle Mina-werkgroep de ruimte in het blad. Overigens vond hij het lot van Nederlandse vrouwen niet zo deerniswekkend: ‘Zij zien in het besturen van een moderne huishouding geen opgelegde slavenarbeid’. Maar hij wilde Dolle Mina wel aan het woord laten ‘omdat veel van wat deze minderheid wil verwerkelijken alle vrouwen ten goede zal komen’. Op ‘hun’ pagina’s in Libelle braken de Dolle Mina’s vervolgens een lans voor gratis kinderopvang, gelijke opvoeding, gelijke studiekansen voor jongens en meisjes vanaf de geboorte uit alle lagen van de maatschappij, gelijk loon voor gelijkwaardig arbeid, geen discriminatie van de ongehuwde moeder, legale abortus, geen discriminatie bij sollicitatie, verplichte seksuele voorlichting, de emancipatie van de man en meer ruimte voor nieuwe woonwormen.

Krant

Deze week zit er bij Libelle een gratis krant waarin we terugblikken op wat een halve eeuw emancipatie ons heeft gebracht. Dat is niet weinig. Wij vrouwen hebben er allemaal van geprofiteerd. En daarvoor mogen we de feministes van het eerste uur best erkentelijk zijn. Dus dank je wel Dolle Mina.

Tekst: Hilmar Mulder. Beeld: Libelle

Lees meer

Janine (58) nam een ooglidcorrectie: “De maat was vol toen ik in de bios al na 5 minuten mijn ogen wilde sluiten”

ooglidcorrectie

Per jaar worden in Nederland ruim 30.000 ooglidcorrecties uitgevoerd, waarmee het hier een van de populairste cosmetische ingrepen is. Na afloop zijn de meeste mensen razend enthousiast. Daarom: alles over een ooglidcorrectie.

Vraag je aan Sarah (39) of ze ijdel is, dan zal het antwoord zijn dat ze dat beslist niet is. “Sterker nog, ik gebruik amper make-up en doe hoogstens twee keer per jaar lippenstift op. Ik ben dan ook niet het type dat snel aan zichzelf zou laten sleutelen.” Toch heeft ze vorig jaar besloten om haar bovenste oogleden te laten liften. Niet omdat ze

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien