Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Dankzij déze Japanse budgettip zou je maandelijks honderden euro’s overhouden

Lukt het jou maar zelden om aan het einde van de maand nog wat geld op je spaarrekening te zetten? Dan hebben wij wellicht dé oplossing voor je gevonden: de Japanse spaarmethode ‘kakeibo’.

Die zou er namelijk voor zorgen dat je voortaan zo’n 35 procent van je maandelijks inkomen op je spaarrekening kunt storten.

Advertentie

‘Kakeibo’ betekent letterlijk ‘huishoudboekje’ en werd in 1904 voor het eerst in Japan geïntroduceerd. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel Japanners die bij deze spaarmethode zweren, dus het is wat ons betreft het proberen waard!

Zó werkt het
De methode werkt eigenlijk heel simpel: je schrijft namelijk je inkomsten en uitgaven op in een boekje zodat je je bewust wordt van wat je allemaal uitgeeft én wat er binnenkomt.

Stap 1: Begin met het opschrijven van je vaste inkomen en uitgaven (denk bijvoorbeeld aan huur, verzekeringen, abonnementen etc.) Doe dit op de cent nauwkeurig om alles zo goed mogelijk in kaart te brengen. Trek de vaste lasten van je salaris af en je weet hoeveel je die maand kunt uitgeven.

Stap 2: Bedenk hoeveel geld je deze maand wil sparen en neem dit – ideaal gezien – mee in je vaste lasten. Je kunt dit het beste direct op je spaarrekening zetten, zodat je het niet ‘kunt’ uitgeven.

Stap 3: Bedenk voor jezelf hoeveel je wilt sparen en welk doel je precies voor ogen hebt. Schrijf dit duidelijk op en pak het er elke keer weer bij. Als je weet waar je het voor doet wordt het namelijk een stuk makkelijker.

Stap 4: Iedere keer dat je geld uitgeeft, moet je dit opschrijven in je zogeheten kakeibo. Je uitgaven verdeel je hierbij onder in 4 categorieën, namelijk ‘overleven’ (eten, medicijnen, onderdak), ‘optioneel’ (alcohol, uit eten, eten bestellen), ‘cultuur’ (boeken, museumbezoekjes, bioscoop) en ‘extra’ (uitzonderlijke uitgaven als een nieuwe stoel of een cadeau).

Stap 5: Aan het eind van iedere maak je de balans op: hoeveel heb je kunnen besparen? En hoe kun je het volgende maand nog beter doen? Blijf jezelf uitdagen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Het Laatste Nieuws. Beeld: iStock

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien