Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dít gebeurt er met kleding die jij weer retour stuurt (en het is niet altijd even fris)

Online shoppen was nog nooit zo makkelijk (en goedkoop) als nu. Twijfel je over de maat? Dan bestel je twee items en stuur je dat andere shirt gewoon weer gratis terug. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal met de kleding die retour gestuurd wordt?

Gevolgen
NOS op 3 maakte er een special over waarin ze je meenemen in het retourproces. Want wat zijn eigenlijk de gevolgen van al die duizenden pakketjes die elke dag weer retour komen, voor zowel de mensen die in het retourcentrum werken als het milieu?

Advertentie

Cijfers
Eerst even wat snelle cijfers op een rij. De gemiddelde Nederlander stuurt ongeveer 15% van de bestelde pakketjes weer terug. Al is dat percentage een ruwe schatting, want het hangt er heel erg vanaf wat we precies bestellen. Zo sturen we kleding (40%) het vaakst terug, gevolgd door schoenen (30%). Woonartikelen (7.5%) en boeken (5%) staan onderaan de lijst.

Niet zo goed
Hartstikke handig natuurlijk dat pakketjes terugsturen tegenwoordig zo makkelijk gaat. Vooral als je de verkeerde maat hebt besteld of die ene broek toch niet zo lekker blijkt te zitten. Maar al dat retourneren is niet al te best voor het milieu. En we blijken regelmatig kleding of schoenen terug te sturen die we wél gedragen hebben, blijkt uit de verhalen van de mensen die onze retouren checken.

Details
NOS mocht filmen bij de kwaliteitscontrole van een webshop. Daar werken mensen die besluiten of een kledingstuk opnieuw de (web)shop in mag of afgekeurd wordt. Selma is een van die medewerkers. En de details die zij vertelt, die zijn niet allemaal even smakelijk.

Sporen
Zo vertelt ze dat ze op lingerie die teruggestuurd wordt regelmatig ‘sporen’ aantreft. “Niet fijn om te zien, maar gelukkig hebben we ons pompje voor desinfectie”, zegt ze. Geretourneerde kleding wordt niet zomaar opnieuw in de webshop aangeboden; daar moeten Selma en haar collega’s eerst aan ruiken. Ruikt het kledingstuk naar parfum? Dan wordt het product afgekeurd. Al is dat waarschijnlijk nog de minst erge geur waar Selma en haar collega’s dagelijks mee te maken hebben…

De hele special kun je hier bekijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS op 3. Beeld: iStock. 

Janine (58) nam een ooglidcorrectie: “De maat was vol toen ik in de bios al na 5 minuten mijn ogen wilde sluiten”

ooglidcorrectie

Per jaar worden in Nederland ruim 30.000 ooglidcorrecties uitgevoerd, waarmee het hier een van de populairste cosmetische ingrepen is. Na afloop zijn de meeste mensen razend enthousiast. Daarom: alles over een ooglidcorrectie.

Vraag je aan Sarah (39) of ze ijdel is, dan zal het antwoord zijn dat ze dat beslist niet is. “Sterker nog, ik gebruik amper make-up en doe hoogstens twee keer per jaar lippenstift op. Ik ben dan ook niet het type dat snel aan zichzelf zou laten sleutelen.” Toch heeft ze vorig jaar besloten om haar bovenste oogleden te laten liften. Niet omdat ze

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien