Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Drinkwaterbedrijven slaan alarm: ons water is vervuild

Uit onderzoek blijkt dat ons drinkwater in gevaar is. Het grondwater in drinkwaterwingebieden raakt steeds vervuilder, door onder andere chemische stoffen, medicijnresten en mest. Een grote schok voor veel drinkwaterbedrijven, die nu echt maatregelen moeten nemen. 

KWR, het kennisinstituut van de drinkwatersector, deed dit onderzoek. Het instituut kwam erachter dat het grondwater vooral vervuild wordt door nitraat, bestrijdingsmiddelen en oude bodemverontreinigingen. Maar ook industriële stoffen en (dier)geneesmiddelen komen steeds meer in het grondwater voor. Dit is een groot risico voor ons drinkwater, want de helft van het water dat bij ons uit de kraan komt, wordt bij deze bronnen gewonnen.

Advertentie

Onomkeerbaar
Genoeg reden voor paniek dus. De KWR waarschuwt voor een onomkeerbare verslechtering van ons water. En het gaat niet alleen maar om het grondwater. Ook het oppervlaktewater, waar 40% van ons drinkwater wordt gewonnen, is vervuilder. Ook in rivieren zitten steeds meer medicijnresten en chemische stoffen. Nieuwe waterwingebieden zijn daarbij steeds moeilijker te vinden.

Maatregelen
Moeten we ons zorgen maken? Nog niet, het water uit de kraan is van optimale kwaliteit. Het wordt alleen steeds moeilijker om dat zo te houden. De waterbedrijven in Nederland moeten wel aan de bak. “Deze studie levert een zorgelijk beeld op. Het is 2 voor 12 voor de 221 Nederlandse drinkwaterbronnen. Maatregelen om de kwaliteit te verbeteren zijn absoluut noodzakelijk’’, zegt Peter van der Velden, voorzitter van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien