Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom je op moet passen voor duivenpoep

Ze zeggen dat het geluk brengt als een duif op je hoofd poept. Maar duiven worden ook wel vliegende ratten genoemd, omdat ze vol met bacteriën zouden zitten. Is duivenpoep dan ook gevaarlijk voor de gezondheid?

Arts-microbioloog Edou Heddema deed hier onderzoek naar. De resultaten liegen er niet om.

Advertentie

Papegaaienziekte

Het RIVM laat weten dat op basis van het onderzoek van Heddema is gebleken dat duiven psittacose, oftewel papegaaienziekte, kunnen overdragen. 1 op de 12 duiven in Amsterdam is besmet met deze bacterie. Voor mensen kan dit nare gevolgen hebben. Als je het inademt kun je een longontsteking oplopen. De mensen die met deze bacterie te maken krijgen, belanden vaak op de intensive care.

“Het is goed te behandelen met antibiotica, maar je moet het wel weten, want het is net weer een andere antibiotica die je moet geven dan bij een gewone longontsteking”, aldus het RIVM.

Cryptokokken

Daarnaast kunnen duiven salmonella overdragen, voor de mens is deze vorm niet heel kwalijk, maar de duiven zelf krijgen er kromme poten van.

Ook kunnen duiven cryptokokken hebben. Wanneer dit op een mens overgedragen wordt, kan dit wel vervelende gevolgen hebben, maar dit hoeft niet zo te zijn: “Mensen die cryptokokkose krijgen, hebben echter vaak comorbiditeit, oftewel onderliggend lijden. Ze hebben doorgaans meerdere aandoeningen. Mensen met een goede weerstand worden hier vaak niet ziek van.”

Schoonmaken

Het RIVM wil wel benadrukken dat hoewel duiven een boel bacteriën kunnen overbrengen, we hier niet te maken hebben met een heel groot volksgezondheidsprobleem. Wel raadt de instantie aan dat wanneer je aangekoekte duivenpoep wil verwijderen, je ervoor waakt dat je de stoffige deeltjes hiervan niet inademt.

Het is helemaal geen slecht idee om, als je dit gaat doen, een mondkapje op te doen. Die heb je waarschijnlijk toch al in huis!

Vogelpoep op je auto? Zo krijg je het er in een handomdraai vanaf

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Radar. Beeld: iStock

Lees meer

Femke: “Ineens had ik veel behoefte om heel diep in het glaasje te kijken”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Deze week schrijft ze over vertier buitenshuis.

Eens in de zoveel tijd begint Oscar te klagen dat ik zo vaak weg ben. De afgelopen coronamaanden hoorde ik hem uiteraard niet. Maar sinds ik eindelijk weer kan afspreken met vrienden, en helemaal nu de terrassen open zijn, zoek ik mijn vertier weer ger

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien