Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is de meest duurzame manier om water te koken?

Je hebt vast weleens het water in je waterkoker voorgekookt als je pasta of rijst ging koken. Het is dan tenminste lekker snel klaar. Maar is dat wel zo verstandig? We zochten uit wat de meest duurzame manier van water koken is.

Als je water in een waterkoker voorkookt, is dat dan ook duurzaam? Of kun je beter het gaspitje zijn werk laten doen? Het antwoord op die vraag is zo makkelijk nog niet. Het hangt er namelijk ook vanaf of je kookt op gas of inductie.

Advertentie

Waterkoker

Hoe snel het water gekookt is in de waterkoker, ligt aan de hoeveelheid watt van de waterkoker. Hoe meer watt de waterkoker heeft, hoe sneller het water gekookt zal zijn. Maar dit zal ook meer stroom per minuut verbruiken. De kooksnelheid van een waterkoker hangt ook af van het element waarmee het water warm wordt gemaakt. Als deze in de waterkoker zit, zal het water sneller koken dan wanneer deze in de bodem verborgen zit.

Gas of inductie

Water opwarmen op een gaspit kost nog meer energie dan water koken in een waterkoker. Tachtig procent van de warmte komt namelijk in het water terecht en de restwarmte glijdt erlangs omhoog. Een inductieplaat is daarentegen een stuk duurzamer. Hier komt 85 procent van het water in de pan terecht. Deze methode van water verwarmen is dus ook efficiënter dan de waterkoker. Daarbij helpt het om de deksel op de pan te houden, zodat de warmte in de pan blijft.

Niet te veel

Eerst je water voorkoken is uiteindelijk niet per se duurzamer. Maar hoe je water opwarmt, maakt in principe niet uit, als je maar niet te veel water kookt. Als je een halve liter water nodig hebt, ga dan geen liter opwarmen. Als je de rest door de gootsteen spoelt, heb je onnodig energie verbruikt. Zorg er verder voor dat je pan het pitje goed bedekt, zodat er geen warmte kan ontsnappen.

Ontkalken

Maak je gebruik van een waterkoker? Zorg dan dat je regelmatig ontkalkt. Als je waterkoker flink is verkalkt, duurt het water namelijk langer om heet te worden. Het is ook belangrijk om een goede waterkoker te hebben, want een goedkoop plastic ding gaat natuurlijk veel sneller kapot.

Zo ontkalk je de waterkoker heel eenvoudig:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Milieucentraal en Quest. Beeld: iStock

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien