Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Een duurzamer huishouden? Zó doe je dat

Wat vaker de fiets pakken en niet elke dag meer vlees eten; vele van ons zijn al veel bewuster bezig met het klimaat dan een paar jaar geleden. Maar heb je ook al naar het huishouden gekeken?

Die kan heel makkelijk wat duurzamer met de volgende tips.

Advertentie

Deksel op de pan
Hou jij altijd de deksel op de pan tijdens het koken? Goed bezig! Koken met de deksel op de pan scheelt wel 25% aan kookenergie. Daarnaast hoef je de afzuigkap minder hard aan te zetten, wat ook weer scheelt.

Stekkers uit het stopcontact
Wanneer je stekkers in het stopcontact laat zitten, verbruiken ze nog steeds een beetje energie. Om hierop te besparen, kun je het best de stekkers van bijvoorbeeld je telefoonoplader, staanlampen of het koffiezetapparaat uit het stopcontact laten als je ze niet gebruikt.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen
De chemische stoffen die in veel schoonmaakmiddelen zitten, zijn erg slecht voor het milieu. Gelukkig hebben de meeste winkels tegenwoordig ook natuurlijke schoonmaakmiddelen in het assortiment. Deze middelen zijn ook meteen beter voor je gezondheid, win-win!

Minder wassen
Gooi jij je outfit na een keer dragen al in de was? Tenzij er vlekken in zitten of het stinkt, is dit helemaal niet nodig. Door je kleding vaker dan 1 keer te dragen, hoef je veel minder vaak te wassen. Naast dat het beter is voor het milieu, scheelt het ook in de kosten.

Minder wasmiddel
Wist je dat je echt niet de hele doseerdop vol hoeft te gieten met wasmiddel en/of wasverzachter? Een klein bodempje is al meer dan genoeg. Daarnaast is dit ook beter voor je kleding. Én voor het milieu en je portemonnee, natuurlijk.

Zet je diepvries en koelkast niet te koud
Hoe kouder je diepvries of koelkast staat, hoe meer energie hij verbruikt. Zet deze daarom niet kouder dan nodig. Je diepvries staat perfect als deze op -18 graden staat, voor de koelkast geldt tussen de 2 en 4 graden. Bonustip: zet je diepvries en koelkast in een koude ruimte en stof regelmatig de achterkant af, zo verbruiken ze minder.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien