Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Hoeveel bespaar je met het ecoprogramma op je wasmachine?

Op bijna iedere wasmachine zit een ecoprogramma. Zo’n programma klinkt hartstikke duurzaam, maar hoe milieuvriendelijk is het nou écht? En hoeveel geld bespaar je met zo’n ecoprogramma?

Je weet waarschijnlijk al dat het grootste verschil tussen een normaal wasprogramma en een ecoprogramma is dat de laatste (veel) langer duurt. Dat vindt niet iedereen handig, want ja: het duurt langer voordat je je was kan ophangen of in de droger kan stoppen. Toch heeft het effect: het ecoprogramma van je wasmachine is 30 tot 40 procent zuiniger. Wauw! Volgens de Consumentenbond moet een wasmachine 6 uur draaien (ecostand) om hetzelfde programma af te draaien als waar de machine 2 tot 3 uur over doet (normale stand).

Advertentie

Verschil
Waar het verschil ’m dan precies in zit, vraag je je wellicht af? Niet zoals veel mensen denken in de snelheid van het draaien van de trommel, maar veel meer in de hoeveelheid water die verbruikt wordt. Ook wordt het water op een lagere temperatuur verwarmd, maar wel langer. Draai je een was op 60 graden? Dan duurt het simpelweg langer voor die temperatuur is bereikt. Aha.

Besparen
In euro’s bespaar je niet zo veel, al is het ecoprogramma wel beter voor het milieu. Normaal gesproken verbruikt een wasmachine ongeveer 1,1 kilowattuur (kWh) voor een programma van 60 graden. Per wasbeurt bespaar je met een ecoprogramma iets meer dan een dubbeltje.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 


Bron: Welingelichtekringen.nl. Beeld: iStock

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien