Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Hoeveel bespaar je met het ecoprogramma op je wasmachine?

Op bijna iedere wasmachine zit een ecoprogramma. Zo’n programma klinkt hartstikke duurzaam, maar hoe milieuvriendelijk is het nou écht? En hoeveel geld bespaar je met zo’n ecoprogramma?

Je weet waarschijnlijk al dat het grootste verschil tussen een normaal wasprogramma en een ecoprogramma is dat de laatste (veel) langer duurt. Dat vindt niet iedereen handig, want ja: het duurt langer voordat je je was kan ophangen of in de droger kan stoppen. Toch heeft het effect: het ecoprogramma van je wasmachine is 30 tot 40 procent zuiniger. Wauw! Volgens de Consumentenbond moet een wasmachine 6 uur draaien (ecostand) om hetzelfde programma af te draaien als waar de machine 2 tot 3 uur over doet (normale stand).

Advertentie

Verschil
Waar het verschil ’m dan precies in zit, vraag je je wellicht af? Niet zoals veel mensen denken in de snelheid van het draaien van de trommel, maar veel meer in de hoeveelheid water die verbruikt wordt. Ook wordt het water op een lagere temperatuur verwarmd, maar wel langer. Draai je een was op 60 graden? Dan duurt het simpelweg langer voor die temperatuur is bereikt. Aha.

Besparen
In euro’s bespaar je niet zo veel, al is het ecoprogramma wel beter voor het milieu. Normaal gesproken verbruikt een wasmachine ongeveer 1,1 kilowattuur (kWh) voor een programma van 60 graden. Per wasbeurt bespaar je met een ecoprogramma iets meer dan een dubbeltje.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 


Bron: Welingelichtekringen.nl. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes – deel 38: “Schat? Als ik nou echt bi ben, wil je dan ook nog met me trouwen?”

voel je je

Een vraag van Liesbeth zet Maartje flink aan het denken. De vrouwenliefde uit haar leven schrappen voelt niet goed. Maar wat wil ze dan wel?

Jochem en ik maken een avondwandeling terwijl de kinderen in bad zitten. “We leggen onszelf wel op bed hoor mam,” riep Nine stoer. Ik vind het heerlijk nu de kinderen groter en zelfstandiger worden.

“Hoe voel je je?” vraag ik aan Jochem.

“Eh, goed. Hoezo?” Hij kijkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien