Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

3 dingen die niet mogen ontbreken in een egelvriendelijke tuin

Het egelbabyseizoen is weer begonnen. En dat betekent dat egels weer op zoek gaan naar een fijne verblijfplaats. Dat is niet makkelijk, nu er steeds minder bossen en parken zijn waar ze terecht kunnen. Maar met deze 3 tips creëer je zelf een egelvriendelijke tuin. 

Advertentie

1. De juiste schutting

Als je egels wilt verwelkomen in je tuin, is het van belang dat je de juiste schutting hebt. Hier moeten egels namelijk wel onderdoor kunnen lopen. Zorg er dus voor dat je een schutting hebt die iets boven de grond hangt.

Als dit niet het geval is, hoef je niet helemaal een nieuwe schutting te plaatsen. Je kunt ook een klein poortje uit het hout zagen. Zo kan de egel makkelijk jouw tuin in.

2. Een voedselrijke omgeving

Voor een egel is het belangrijk dat de verblijfplaats genoeg voeding bevat. Zorg er dus voor dat jouw tuin een waar paradijs is voor de egel. Een dicht begroeide tuin is daarvoor ideaal. Als jij veel bloemen en planten in de tuin hebt, betekent dit namelijk ook dat er een boel kleine diertjes en insecten in jouw tuin huishouden. En die eet de egel dan weer graag.

Is er geen sprake van veel begroeiing in je tuin? Dan kun je de egel een handje helpen door overgebleven fruitschillen in de tuin te gooien. Die vindt een egel ook heerlijk om te eten én daar komen weer veel insecten op af. Oh, en let op: geef de egel geen melk. Het klopt dat ze dat erg lekker vinden, maar het is helemaal niet goed voor ze.

3. Een schuilplek

Je hebt pas echt een egelvriendelijke tuin als er een fijne schuilplek is voor de egel. Hier kan de egel slapen en zich schuil houden als er dieren of mensen in de buurt zijn. Voor een goede schuilplek heb je in je tuin bosjes, struiken, donkere hoeken en dichte beplanting nodig. Maar ook kun je een hoop maken van bij elkaar geveegde bladeren, waar de egel zich in kan nestelen.

Als je zelf een bladerenhoop gaat maken, let dan wel op tijdens het harken. Als zich al een egeltje in jouw tuin bevindt, zou je die zomaar kunnen verwonden tijdens het harken. En dat is natuurlijk absoluut niet egelvriendelijk.

Wil je niet alleen een egelvriendelijke tuin, maar ook een mooie tuin in de herfst? Dat doe je met déze herfstbloeier.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Natuurpunt. Beeld: iStock.

egelvriendelijk

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien