Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Eigenwijze klimplanten? Zo klimmen ze alsnog omhoog

Een klimplant in je tuin kan fantastisch zijn. Ze bedekken een lelijke schutting of maken een saaie muur een stuk kleurrijker. Tenminste, als die klimplant gaat klimmen. Want het komt vaak genoeg voor dat zulke planten gaan hangen, of kruipend over de grond verder groeien.

Gelukkig zijn er allerlei oplossingen voor eigenwijze klimplanten. Je moet zo’n plant namelijk wel een handje helpen, door ze te begeleiden. Bijvoorbeeld met een decoratieladder, schrijft tuingoeroe Romke van de Kaa in AD. Zo’n ladder zet je tegen een muur of schutting. Je kunt er hangplanten aan hangen, maar het is ook ideaal voor klimplanten als de clematis.

Advertentie

Oplossingen
Maar er zijn meer opties, denk aan:

  • Klimrek: nee, niet voor je (klein)kinderen, maar voor je planten. Er zijn allerlei klimrekken te koop die speciaal voor klimplanten bedoeld zijn. Je plaatst het rek tegen je muur. Planten als de clematis, de druif en kamperfoelie kunnen hier makkelijk zelf tegenop klimmen, door hun twijgjes eromheen te draaien.
  • Draden spannen: Het idee is hetzelfde als een klimrek, maar de draden zijn minder opvallend dan zo’n rek. Je spant verschillende draden over je muur, zodat de klimplant daar wat houvast aan heeft. Ook bedoeld voor ‘rankende’ klimplanten als de clematis.
  • Bindband, binddraad of wikkeldraad: met deze draden en banden kun je zelf de twijgen en stengels van je klimplant vastmaken aan je schutting, klimrek of palen in je tuin.

Of kies voor zelfhechtende klimplanten. Deze planten hebben weinig hulp nodig en klimmen zelf langs schuttingen en muren omhoog. Denk aan klimop (Hedera), de klimhortensia (Hydrangea petiolaris) of de Wilde Wingerd (Parthenocissus).

Klaar met die saaie muur of schutting in je tuin? Ga verticaal tuinieren!

Bron: AD, Intratuin. Beeld: iStock

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien