Nu 50% korting op 6-delige pannenset in verschillende kleuren!

Zoek binnen:

Zo krijg je festivalvlekken uit je kleding

Hardnekkige vlekken uit kleding verwijderen is niet altijd even makkelijk. Verschillende vlekken vragen om een andere manier van schoonmaken. Zo verwijder je een biervlek anders dan een zonnebrandcrème-vlek, en als je per ongeluk ketchup knoeit dan gaat dat ook weer op een andere manier.

Vooral op festivals zit je als je even niet oplet onder de vlekken. We bespreken ze allemaal stap voor stap zodat je in no time weer fris voor de dag komt.

Advertentie

Zonnebrandcrème:
In zonnebrandcrème zitten vaak bepaalde oliën die vetvlekken veroorzaken in je kleding. Neem een schone, vochtige spons en dep een kleine hoeveelheid afwasmiddel op de vlek. Laat dit intrekken voor 15 minuten en gooi je shirt of rok daarna in de wasmachine. Zorg er wel voor dat wanneer je je kleding daarna in de droger wilt doen, de vlek helemaal verdwenen is. Hitte zorgt er namelijk voor dat de vlek anders permanent in je kleding trekt.

Grasvlekken:
Alles wat je nodig hebt om die grasvlekken te verwijderen: een tandenborstel, wat witte azijn en het wasmiddel dat je normaal ook gebruikt. Dep wat azijn op de vlek en laat dit 15 tot 30 minuten intrekken. Schrob vervolgens de vlek met een tandenborstel zodat de azijn de vlek goed aan kan pakken en makkelijker te verwijderen is.

Ketchupvlek:
Tomatenvlekken zijn hardnekkig en lastig te verwijderen. Een verse tomatenvlek is veel makkelijker te verwijderen dan een oude, dus zorg ervoor dat je meteen actie onderneemt. Maak de vlek nat met wat water en druppel er vervolgens wat citroensap op. Laat de citroensap een paar minuten in de vlek trekken en spoel het vervolgens uit met lauw water. Gooi het kledingstuk in de was zoals je dat altijd zou doen.

Moddervlek:
Het is heel moeilijk, maar bij deze vlek wel belangrijk: kom niet meteen in actie! De vlek moet eerst helemaal droog zijn. Doe je dat niet, dan heb je kans dat je de vlek alleen maar groter maakt. Goed opgedroogd? Schud dan de droge modderrestjes eraf en spoel uit met water. Net als bij de ketchupvlek, kun je daarna het kledingstuk gewoon in de was gooien.

Bloedvlek:
Een bloedneus, een kapotte knie of een snijwond in je vinger: ze kunnen alledrie een flink stroom aan bloed geven. En flinke vlekken in je kleding. Een ware nachtmerrie! Want ingedroogde bloedvlekken zijn duidelijk zichtbaar én zijn vrij lastig te verwijderen. Gelukkig kan je met een mengseltje van baking soda en wat koud water oud bloed er nog goed uitkrijgen. Laat kleding hier enkele uren in weken en gooi het daarna in de wasmachine.

Biervlek:
De kans dat je op een festival bier over je heen krijgt is groot. Gelukkig levert het ook vaak niet zo’n hele grote vlek op, tenzij je wit draagt. Het verwijderen van bier is gelukkig een stuk makkelijker dan bovenstaande vlekken. Bier bevat suikers die de vlekken op kleding veroorzaken. Suiker lost op in water dus je kunt een biervlek verwijderen door het betreffende kledingstuk te laten weken in water. Daarna gooi je het kledingstuk gewoon weer in de wasmachine.

De Miele waslijn
Sta je nu dit weekend op Lowlands en heb je tot overmaat van ramp toch nog een paar vlekken in je kleding gekregen? Geen probleem. Je kunt dit weekend appen met de Miele waslijn voor als je een cocktail over je kleding hebt gekregen en écht niet weet hoe je deze eruit moet krijgen. App met de Miele Waslijn via 06-29142647. De Miele waslijn is vanaf nu t/m 19 augustus tussen 10:00 en 18.00u bereikbaar.

Zelfs vies?
Dan is het beste en direct ook leukste alternatief van de campingdouche de inmiddels legendarische PowerWash. Je danst je zelf schoon op de leukste hitjes. Hoe dat eraan toe gaat, zie je hier.

Schone was bij je thuis afgeleverd
En misschien nog wel de fijnste manier om je vuile kleding weer schoon te krijgen… Voor het eerst in de geschiedenis van Lowlands kunnen bezoekers hun vieze festivalkleding op maandagochtend inleveren bij de Miele Laundry Club. Voor 25 euro (of acht muntjes) heb je drie kilo minder om over die beruchte brug te sjouwen en wordt je kleding gewassen, gedroogd en gestreken bij je thuis afgeleverd: win/win!

Bron: Miele. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien