Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Een fles champagne openen: zo doe je het wél goed

Tijdens Oud & Nieuw mag een lekker glaasje bubbels natuurlijk niet ontbreken. Maar wist je dat champagne nóg beter smaakt als je de fles op de juiste manier opent? De meeste mensen laten de kurk van een fles ‘knallen’, maar volgens experts is dit juist niet de bedoeling.

Je verspilt hiermee namelijk de bubbels (koolzuur) in de champagne. Hoe het dan wel moet? Hier wat tips.

Advertentie

1. Gebruik altijd een (thee)doek tijdens het openen

Waitress with Champagne in restaurant

Als je weleens champagne hebt besteld in een wat duurder restaurant, dan is het je vast opgevallen dat obers vaak een theedoek of servet gebruiken wanneer ze een fles champagne openen. Hier is een goede reden voor: de doek zorgt ervoor dat de kurk niet uit de fles vliegt en iemand raakt of iets kostbaars breekt. Leg de doek of servet over de kurk en je hebt meer grip op de fles én de kurk vliegt niet door de lucht.

2. Laat het ijzeren kapje op de kurk zitten

shutterstock_169474616

Bij een fles champagne zit er altijd een ijzer kapje om de kurk heen. Dit kapje zorgt ervoor dat de kurk op zijn plaats blijft. De bubbels in de fles kunnen er namelijk voor zorgen dat de kurk na verloop van tijd losser gaat zitten. Als je dit kapje verwijderd voordat je klaar bent om de kurk uit de fles te halen, is de kans groot dat je champagne over je eigen kleding morst. Zorg er daarom voor dat je het ijzeren kapje wat losser maakt door het ijzerdraadje 6 keer voor de helft om te draaien, voordat je de kurk uit de fles haalt. Op die manier blijft het ijzeren kapje om de kurk zitten.

3. Houd de fles in een hoek van 45 graden

shutterstock_534309469

Volgens experts moet je ervoor zorgen dat je de fles tijdens het openen in een hoek van 45 graden houdt. Hierdoor voorkom je dat je champagne knoeit tijdens het verwijderen van de kurk én blijven de bubbels beter behouden.

4. Draai de fles en niet de kurk

shutterstock_62747887

Sommeliers zijn het er ook over eens dat je nooit de kurk zelf moet draaien tijdens het openen. De kans is namelijk groot dat de kurk op deze manier afbrokkelt. Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt te zitten is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe langzamer de kurk uit de fles komt, hoe zachter de ‘knal’. Volgens etiquette experts is het de bedoeling dat je geen luide knal hoort maar een zachte ‘plop’.

5. Serveer champagne in een wijnglas

shutterstock_373985227

Dit zal je misschien verbazen, maar volgens experts smaakt champagne echt niet beter in een speciaal champagneglas. ”Voor het drinken van champagne zijn standaard wijnglazen het meest geschikt,” aldus Dustin Wilson, sommelier en eigenaar van de New Yorkse wijnbar Verve Wine.

”Champagneglazen zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat de bubbels zo lang mogelijk in de champagne blijven, vandaar de smalle vorm. Maar als je echt van je champagne wilt genieten, kun je deze glazen beter niet gebruiken. Je wilt de champagne namelijk kunnen laten rondraaien in je glas, je neus erin steken en alle heerlijke aroma’s opsnuiven, en dit kun je niet doen in een traditioneel champagneglas.”

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Dailymail.co.uk. Beeld: Shutterstock/iStock

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien