Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten bij het thuissporten

Ben jij ook lekker aan het thuissporten geslagen nu de sportscholen dicht zijn? Goed bezig! Let er alleen wel op dat je niet een van deze veelgemaakte fouten maakt. Zo voorkom je dat je een vervelende blessure oploopt.

Als jij voorheen regelmatig naar de sportschool ging, dan baal je nu waarschijnlijk flink dat-ie dicht is. Maar bekijk het van de positieve kant: thuissporten heeft veel voordelen. Je hoeft niet te wachten tot je favoriete sportapparaat vrij is, je kunt zelf bepalen welke muziek je aanzet en niemand let op je.

Advertentie

Veelgemaakte fouten bij het thuissporten

Een nadeel is dat er geen trainer met je mee kan kijken of je de oefeningen wel goed doet. Daarom moet je zelf extra waakzaam zijn dat je geen blessures oploopt. Gelukkig helpen wij je een handje. Wij hebben de zes meest gemaakte fouten bij het thuissporten op een rij gezet. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij deze fouten niet maakt.

1. Geen warming-up doen

Vaak wanneer mensen thuis gaan sporten, klikken ze een work-out video op YouTube aan en doen ze die mee. Het probleem hierbij is dat er in veel van deze video’s direct met het sporten begonnen wordt. Er wordt geen warming-up gedaan. En dat is nou juist zo belangrijk. Door je spieren van te voren op te warmen en je lichaam los te maken, voorkom je blessures en spierpijn.

2. Geen schoenen dragen

Wat veel mensen doen als ze thuis trainen, is op hun sokken of blote voeten sporten. Doe dit niet! Het is belangrijk om sportschoenen te dragen, ook thuis.

Sportschoenen ondersteunen en beschermen je voeten namelijk tijdens bepaalde oefeningen, wat leidt tot minder blessures na het sporten. Lees hier welke risico’s je loopt als je geen sportschoenen draagt.

3. Een te moeilijke work-out doen

Een andere veel gemaakte fout is dat thuissporters de lat vaak te hoog leggen. Doe jij ook graag mee met een work-out video? Wees dan bij het selecteren van de video heel kritisch op hoe zwaar de oefeningen zijn.

Zeker als je al een tijdje wat minder of helemaal niet sport, is het slim om het sporten rustig aan op te pakken. Start niet gelijk met een te pittige work-out, want dat kan voor blessures zorgen.

4. Geen rustdagen nemen

Het is natuurlijk hartstikke fijn als je enthousiast en fanatiek met thuissporten begint. Maar ga nu niet iedere dag van de week zware work-outs doen. Natuurlijk is het goed om iedere dag eventjes te bewegen, maar je spieren moeten ook herstellen na het sporten en daar hebben ze rust voor nodig.

5. Geen gewicht gebruiken

We snappen het als je thuis geen hele fitnessruimte vol met materialen hebt. Misschien heb je zelfs geen gewichtjes. Natuurlijk hoef je die ook niet aan te schaffen, als je dat niet wil, maar het is zonde als je alleen maar cardio doet. Cardio is goed voor je conditie, maar je kunt veel meer uit je work-out halen als je ook gewicht gebruikt.

Wees daarom creatief en zoek in huis naar zware voorwerpen die je kunt gebruiken. Denk aan flessen water of een tas gevuld met zware boeken. Zo word je naast fit, ook sterk!

6. Iedere dag dezelfde work-out doen

Misschien heb je een work-out video gevonden die je hartstikke leuk vindt. Leuk genoeg om ‘m elke dag te doen! Dat is superfijn, maar elke dag hetzelfde doen is zeer inefficiënt. Je lichaam raakt dan namelijk gewend aan de oefeningen en wordt niet meer uitgedaagd.

Wanneer je aanvoelt dat een work-out steeds makkelijker voor je wordt, is het tijd voor moeilijkere oefeningen. Ook voor de variatie is het leuker om meer af te wisselen.

Sportvlogger Lot (62) laat zien hoe je strakke billen en benen krijgt

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health, Gezonder Genieten. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kun je je vinger maar moeilijk buigen? Dan heb je waarschijnlijk déze aandoening

Ooit gehoord van een triggervinger? Dat is een ontsteking waardoor je je vinger niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan.

Meestal zit het in de ringvinger, de duim of de middelvinger van de hand die je het meest gebruikt. Soms zit het ook in meer vingers.

Advertentie

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger ontstaat door irritatie van de peesschede. De peesschedes zijn de ‘kokertjes’ in je hand waar de pezen in gevestigd zitten. De pezen lopen via je hand naar je vingers en zorgen ervoor dat je je vingers kunt bewegen. Bij een triggervinger verloopt dit proces niet meer zo soepel omdat de ontstoken peesschede ervoor zorgt dat de pees niet meer vrij kan bewegen. Het is daardoor moeilijk om je vinger te buigen en strekken, buigen doet pijn of voelt vervelend en gaat soms in schokken. Aan de binnenkant van je hand kan ook een bobbeltje ontstaan die heen en weer kan schuiven als je je vinger buigt of strekt.

Bij wie

Hoewel iedereen in principe een triggervinger kan krijgen, komt het wel vaker voor bij vrouwen. Ook mensen met de volgende eigenschappen zouden meer kans hebben:

Voorkomen en genezen

Vervelend: de oorzaak van de irritatie is niet bekend. Wel gaan de klachten bij ongeveer één op de drie mensen vanzelf weer over. Maar val je helaas in de andere groep, dan kan een prik met een ontstekingsremmer soms nog wel helpen. De huisarts spuit dan het medicijn corticosteroïd in de peesschede om de infectie en daarmee de klachten te verminderen. Maar ook deze behandeling werkt maar bij ongeveer zes op de tien mensen.

Mocht dat ook geen baat hebben gehad, dan kun je tot slot nog een operatie ondergaan. Bij die operatie wordt er een klein sneetje gemaakt in de handpalm en een bandje rond de peesschede kapot gesneden. Hierdoor wordt de ‘tunnel’ verwijdt en kan de pees weer vrijer bewegen. Maar laten we alvast hopen dat het niet zover hoeft te komen.

Als je pijn voelt als je je hand dichtknijpt, je pols naar achter buigt en je onderarm naar buiten draait, heb je misschien een tennisarm. Wat je ertegen kan doen en wat je beslist niet moet doen, legt Dr. Rutger uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom de kans op besmetting in de buitenlucht lager is (maar wel reëel)

Het weekend belooft fris, maar zonnig te worden. Velen zullen daarom lekker naar buiten gaan. Maar wat zijn de risico’s op besmetting in de buitenlucht? En áls je dan buiten met de buurvrouw afspreekt, hoe doe je dat veilig?

De Belgische viroloog Steven Van Gucht legde op de briefing van het Belgisch Crisiscentrum uit waarom de kans op besmetting in de buitenlucht een stuk kleiner is dan binnen, maar “niet nul”.

Advertentie

Afstand en masker

Het is hiervoor belangrijk om de werking van druppels te snappen. “Grote druppels, die we vooral uitstoten bij het spreken, vallen snel neer en reiken niet verder dan 1 meter. Daarom is die afstand zo belangrijk”, zo legt Van Gucht uit. Een mondmasker – die je zo thuis in elkaar flanst – helpt om die druppels geen kans te geven. “Het vangt grote druppels op voordat die kunnen verdampen tot kleinere druppels.”

Maar daar gaat het vaak mis: mensen zijn geneigd om het mondmasker af te zetten om samen een snack of drankje te nuttigen, maar ook om te kletsen. En dan schuiven we vaak ook dichter op elkaar. Van Gucht merkt dat op dezelfde manier de meest risicovolle interacties plaatsvinden, vlak voor of na een activiteit, bij de verplaatsing of nabespreking. Zo geldt voor verplaatsing dat carpoolen volgens hem een groter risico vormt dan het openbaar vervoer.

Buiten minder besmettingen

Wat maakt de buitenlucht dan zoveel beter? Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat het risico om buiten besmet te worden een heel stuk lager ligt dan binnen. “Maar vijf tot tien procent van de besmettingen wordt buiten opgelopen”, aldus Van Gucht. “Kleine druppels, de zogenaamde aerosolen, vervliegen en verdunnen in de buitenlucht zeer snel door hun klein volume. Binnen kunnen die zowel op korte als lange afstand besmettelijk zijn. Ze blijven voor onze mond hangen en stapelen zich op.”

De viroloog vergelijkt de wolk aerosolen met sigarettenrook. Ook die blijft binnen veel meer hangen, zeker wanneer de ramen gesloten blijven. “Buiten kunnen die niet opgebouwd worden en is superverspreiding heel uitzonderlijk.”

Daarbij is het buiten ook makkelijker om afstand te houden en kan het UV-licht van de zon het virus ook doden op oppervlaktes. Maar we moeten onthouden dat de kans op besmetting niet nihil is. “Als je dicht bij elkaar staat is het buiten evengoed mogelijk om elkaar te besmetten. Het risico hangt af van het aantal contacten, de dichtheid en de duur”, klinkt het nog.

Veilig afspreken

De viroloog geeft nog een paar tips om op een zo veilig mogelijke manier buiten af te spreken.

  • Spreek buiten af in beperkte kring.
  • Vermijd drukke plaatsen, markthallen of halfopen tenten.
  • Wees extra waakzaam op risicomomenten waar de aandacht vermindert: houd afstand bij het nuttigen van een snack of drank en draag verder je mondmasker.
  • Slecht weer? Zet in geen geval de activiteit binnen verder. Ga terug naar huis.
  • En daaropvolgend: combineer binnenactiviteiten niet met buitenactiviteiten. Denk aan een buitenkamp met overnachtingen, dat is dus geen goed idee.

Tegelijk met dit zonnige weer laaien ook de hooikoortsklachten weer op. Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Briefing Crisiscentrum. Beeld:

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: is het beter om met óf zonder kussen te slapen?

Lig je ’s nachts veel te woelen? En heb je ’s ochtends steeds rug- en nekpijn als je wakker wordt? Dan vraag je je misschien af of dat iets met je kussen te maken heeft. Wat is eigenlijk beter: met óf zonder hoofdkussen slapen?

We vroegen het aan fysiotherapeute Steffie Schoenmakers.

Advertentie

Ondersteuning

Kussens zijn niet alleen zachte hoopjes die je bed er gezellig uit laten zien. Het heeft een paar belangrijke taken. “Een goed hoofdkussen zorgt voor de ondersteuning van je nek, maar ook je rug, schouders en hoofd”, legt Schoenmakers uit. Als je op een plat oppervlak ligt, zoals je bed, kan een kussen helpen de natuurlijk ronding van je nek te ondersteunen. Het zorgt ervoor dat je comfortabel ligt. En dat is best belangrijk, aangezien je er meerdere uren achter elkaar doorbrengt. “Maar het type kussen hangt af van je slaaphouding.

Rug of zijslaper

Vooral voor zijslapers is het volgens de fysiotherapeute belangrijk om mét hoofdkussen te slapen. “Als je naar een liggend persoon kijkt, zijn de schouders veel breder dan het hoofd”, zegt ze. “Het hoofdkussen is dan van belang om de ruimte tussen je nek en het matras op te vullen. Dit geldt eigenlijk ook voor het slapen op de rug, alleen is deze ruimte dan wat kleiner.” Door je hoofd in beide gevallen op een verhoging te leggen, vul je de ruimte en kun je zowel je nek als schouders ontspannen.

Zonder kussen

“De enige slaaphouding waarbij een hoofdkussen juist negatief kan werken, is wanneer je op je buik slaapt. Wanneer je dan op een kussen slaapt, ligt je hoofd in een onnatuurlijke houding. Zeker bij een dik kussen.” Dit kan die nek- of rugpijn veroorzaken. In dat geval kun je het beste zonder kussen slapen. Maar het slapen op je buik heeft verder geen voordelen. “Het is de meest onnatuurlijke houding voor de gehele rug.” Er komt zo meer spanning op je spieren en gewrichten te staan, wat kan leiden tot pijn in je nek en rug. Op je buik slapen met een kussen is helemaal funest omdat het voor nog meer spanning op de nek zorgt.

Slaap lekker: vanaf nu lig je nooit meer op een plat hoofdkussen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Keuringsdienst van waarde: “Doe pannen met anti-aanbaklaag weg”

Iedereen heeft wel een pan met anti-aanbaklaag in de keuken liggen. Toch kun je deze volgens de Keuringsdienst van Waarde maar beter weggooien. 

Na een klein onderzoek komen zij erachter dat de anti-aanbaklaag schadelijk kan zijn voor onze gezondheid.

Advertentie

Vogels

In de uitzending van donderdagavond komen de journalisten een opmerkelijke tekst tegen op de gebruiksaanwijzing van deze pannen. Er staat namelijk dat als de pan te heet wordt dampen vrij kunnen komen die gevaarlijk zijn voor vogels. Wat voor dampen zijn dit? En zijn deze wel echt alleen gevaarlijk voor vogels?

Gevaarlijke dampen

“De anti-aanbaklaag is teflon. Die teflon is eigenlijk veilig, dat is een soort plastic. Zolang je vet in de pan hebt zitten, kom je tot 250 graden en is er niks aan de hand”, legt chemicus Jacob de Boer uit. “Maar als je de pan per ongeluk zónder vet op het gas zet, kan deze heter worden. Wel tot 400 graden. Dan komen er uit de teflon brokstukjes vrij en die zijn extreem giftig. Oók voor de mens.”

Vogels gaan meteen dood door deze dampen, maar dat neemt niet weg dat wij er ook voor moeten oppassen. Het advies is dan ook om geen pannen met krassen en schilfers in de laag te gebruiken. Je krijgt dan namelijk kleine stukjes teflon binnen.

Pannen weggooien

Maar eigenlijk kun je ze het beste helemaal wegdoen. Niet alleen de dampen kunnen schadelijk zijn, er zit namelijk ook PFAS in. Dit zijn chemicaliën die zorgen voor een anti-aanbaklaag of vetvrije bakpapier. Het probleem is alleen dat deze chemicaliën niet meer afbreken en dus in het milieu blijven zitten. “We weten steeds meer van deze chemicaliën. Onder andere dat ze waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Het is belangrijk dat we ze niet meer gebruiken”, zegt van staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Ze wil dan ook dat deze stoffen verboden worden. “Het einde van de anti-aanbakpan zoals we hem nu kennen zou wel in zicht moeten zijn.”

Er is inmiddels ook al een verband gevonden tussen PFAS en aandoeningen in het lichaam, zoals nier- en teelbalkanker, schildklier-aandoeningen en een verhoogd cholesterol.

Alternatieven

Maar welke pan kun je dan wel veilig gebruiken? De Keuringsdienst van waarde heeft naar een aantal alternatieven gekeken. Een keramische pan met anti-aanbaklaag wordt gemaakt van silicium, een materiaal dat veel in de natuur is te vinden en voorkomt in zand en steen. Deze pannen zijn een stuk beter voor je gezondheid én voor het milieu. En anders kun je altijd nog voor gietijzeren pannen gaan. Dit zijn een van de meest duurzame pannen die er bestaan. Een groot voordeel is dat gietijzer tegen zeer hoge temperaturen kan en door de samenstelling de warmte goed verdeeld wordt.

Zó krijg je een aangekoekte pan weer brandschoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Keuringsdienst van Waarde. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien