Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Geld besparen op je energierekening? Verf de muren dan déze kleur

Wauw: onderzoekers hebben de perfecte verfkleur ontdekt, waardoor je tot wel 300 euro op je energierekening kunt besparen.

Het klinkt een beetje gek, maar eigenlijk is het heel simpel.

Advertentie

Warme kleur
De een heeft het eerder warm dan de ander, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat iedereen zich lichamelijk warmer voelt door de kleur olijfgroen. Deze tint verhoogt naar verluidt de perceptie van de lichaamstemperatuur met 2 tot 3 graden Celsius. Hierdoor hoef je de temperatuur binnen dus minder hoog te zetten en dat kan je tot wel 300 euro per jaar schelen. Ja, echt!

Lichaamstemperatuur
Aan dit onderzoek deden 157 deelnemers mee. De wetenschappers hebben getest of bepaalde kleuren van invloed kunnen zijn op de waarneming van de lichaamstemperatuur. De deelnemers werden in 3 afzonderlijke ruimtes geplaatst. De kamers waren opzettelijk geschilderd in een diverse kleuren, maar in elke kamer was de temperatuur hetzelfde: 18 graden Celsius.

Zintuigen
Uit dit onderzoek blijkt dat, ondanks dat elk kamer op dezelfde temperatuur bleef, bijna een derde van de deelnemers zich het warmst voelde in de olijfgroene kamer. “Deze illustratieve studie laat zien dat onze zintuigen intrinsiek met elkaar verbonden zijn en dat de kleur die we onze muren hebben geschilderd ons thermisch comfort echt kan beïnvloeden”, zegt professor Charles Spence, hoofdauteur van het onderzoek.

Koele kleur
“Olijfgroen heeft ondertonen van verwarmende tinten, zoals geel en bruin, wat wellicht kan verklaren waarom de deelnemers een warmere lichaamstemperatuur hadden in deze kamer”, zegt Spence. Heb je het juist altijd behoorlijk warm, dan kun je beter voor een koelere kleur kiezen. Een blauwgeverfde kamer heeft een kalmerend effect op mensen: hier voelden de deelnemers zich het koelst.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Prima UK. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes – deel 38: “Schat? Als ik nou echt bi ben, wil je dan ook nog met me trouwen?”

voel je je

Een vraag van Liesbeth zet Maartje flink aan het denken. De vrouwenliefde uit haar leven schrappen voelt niet goed. Maar wat wil ze dan wel?

Jochem en ik maken een avondwandeling terwijl de kinderen in bad zitten. “We leggen onszelf wel op bed hoor mam,” riep Nine stoer. Ik vind het heerlijk nu de kinderen groter en zelfstandiger worden.

“Hoe voel je je?” vraag ik aan Jochem.

“Eh, goed. Hoezo?” Hij kijkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien