50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Zoveel geld bespaar je als je nooit een kerstboom in huis hebt

Een beetje ongezellig is het wel, nooit een kerstboom in huis hebben, maar ja… Voor de portemonnee scheelt het best een boel.

Want wat kost het je eigenlijk, als je jaar na jaar maar verse kerstbomen in huis haalt? Hoeveel scheelt het als je een kunstkerstboom neemt? En wat bespaar je eigenlijk, als je helemaal niet meedoet aan deze kerstversiering?

Advertentie

We gingen even voor je rekenen en, nou ja, schrik niet.

Echt…
Een echte Nordmann-kerstboom kost gemiddeld tussen de 27 en 52 euro. Laten we hier voor het gemak een middenweg kiezen: dan kost een kerstboom je gemiddeld 39,5o euro, afhankelijk ook van de grootte van de boom. Er zijn natuurlijk goedkopere exemplaren te krijgen, maar er zijn ook weer mensen die duurdere kopen. Dus zeg, gemiddeld 39,50 euro. Maar dan heb je nog versiering nodig.

Zeg dat je niet al te gek doet met ballen, lampjes, slingers en strikjes. Gemiddeld geven we in Nederland 45 euro uit aan de kerstversiering. Dat is dus voor een echte boom plus versiering 84,50 euro.

Stel, je koopt vervolgens 60 jaar lang een nieuwe boom. Je hebt niet elk jaar nieuwe kerstversiering nodig, natuurlijk: zeg dat je eens in de vijf jaar nieuwe ballen en lampjes koopt.

  • 60 keer een boom van 39,50 euro
  • 30 keer die versiering van 45 euro
  • Dat komt neer op 2.350 euro aan kerstbomen en 1.350 euro aan versiering. Ben je in totaal, als je zestig jaar lang een boom optuigt, gewoon keurig 3.700 euro aan een echte kerstboom plus versiering kwijt in je hele leven.

Of nep…
Niet mis, dus. Scheelt het als je een neppe boom koopt? Spaar je dan wat uit? Een neppe kerstboom gaat ongeveer tien jaar mee. De gemiddelde prijs voor een kunstkerstboom ligt tussen de 40 en 60 euro, dus laten we 50 euro als uitgangspunt nemen. En weer rekenen we met 60 jaar lang een boom optuigen en diezelfde versiering van 45 euro.

  • Je hebt dan 6 keer een nieuwe kunstkerstboom nodig van 50 euro
  • En 30 keer die versiering van 45 euro
  • Dat komt uit op 300 euro voor kunstkerstbomen en 1.350 euro aan versieringen. Ben je in totaal 1.650 euro kwijt.

Kortom: een kunstkerstboom kan voordeliger zijn, mits je ‘m wel 10 jaar braaf hergebruikt. Want nieuw kost het je plus versiering gewoon 95 euro: meer dan een échte boom kost. En dan hebben we het nog niet eens over de energierekening die de kerstlampjes opleveren gehad.

Sla je gewoon maar één jaartje over? Ga dan vooral iets leuks doen van de 85 of 95 euro die je overhoudt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Zo geef je de kerstboom water zonder waterballet: 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien