Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: dít is waarom je de geur van je eigen huis niet ruikt

Of je nu bij je ouders, de buurman of je beste vriendin langsgaat: elk huis heeft een eigen geur. Maar hoe komt het dat je de geur van je eigen huis niet kunt ruiken?

Het heeft eigenlijk 2 redenen.

Advertentie

Veilig
Wanneer je iets ruikt, gaan er geurmoleculen door je neus. Vervolgens gaan er signalen naar je hersenen en deze bepalen dan welke geur het is en of er iets mee gedaan moet worden. Ruik jij na een paar keer goed snuiven de geur minder sterk of helemaal niet meer? Dan hebben jouw hersenen bepaald dat de geur geen gevaar vormt en dat er dus geen aandacht aan besteed hoeft te worden.

Gevaren opmerken
Uit onderzoek blijkt dat er ook nog een evolutionaire reden is dat je sommige geuren niet meer opmerkt. Wanneer je alle geuren zou ruiken, zou het namelijk lastiger zijn om alle omgevingsgeuren op te merken, dus ook gevaarlijke en bedreigende geuren. Door de geur van je huis te neutraliseren, ruik je het eerder wanneer er een gaslucht in je huis hangt of dat er iets ligt te rotten in de koelkast. Slim!

Huisgeur
Toch benieuwd naar de geur van je huis? Ruik dan even goed wanneer je binnenkort terugkomt van vakantie. Afstand nemen helpt namelijk vaak om de geur toch de ruiken. Ruikt jouw huis een beetje muf na terugkomst van vakantie? Grote kans dat jouw gasten dit ruiken als ze jouw huis binnenkomen. Wat ook kan helpen, is om even een paar keer de trap op en af te rennen. Wanneer de bloedtoevoer toeneemt, ruik je namelijk beter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Santé. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Ik app hem terug dat ik alleen maar kan huilen. Ik voel me zo belazerd”

In de dagen na mijn ontmaskering van David/Taco zakt mijn adrenaline en word ik vooral boos. Boos op die man die mij 4 maanden lang heeft doen geloven dat hij een ander was.

Die me mooie beloftes deed. Ik hoor nog zijn stem terwijl hij in de keuken achter me stond en zachtjes in mijn oorlelletje beet: ’We gaan samen een mooi leven krijgen, Tessel. We gaan een mooie grootse liefde beleven. Jij en ik - wij gaan samen oud worden.’
Ik ben zo boos op mezelf dat ik bijna stik. Dat ik niet trouw ben gebleven aan mijn eerste indruk van hem - hoe stom kun je zijn? Ik moet aan V

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien