Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Proost: uit dít glas smaakt champagne het allerlekkerst

Luid jij het nieuwe jaar steevast met een bubbeltje in? Let er dan op dat je het niet in het verkeerde glas schenkt, zodat de smaak het beste tot zijn recht komt. Het blijkt namelijk dat een glas de smaak van champagne flink kan beïnvloeden.

Dit blijkt uit recentelijk onderzoek van De Britse krant The Times.

Advertentie

Brits onderzoek

Om uit te zoeken of het uitmaakt in wat voor soort glas je champagne serveert, deden journalisten van de Britse krant er onderzoek naar. Dit deden ze met een groot team van professionele testers. Deze testgroep schonk de bubbels onder meer in wijn-, fluit-, coupe- en cognacglazen.

Bubbels

Vervolgens keken de professionele testers naar de bubbels van de champagne. Want hoe meer de bruiswijn bruist, hoe beter de smaak ervan is. Dit komt omdat er zonder bubbels geen smaakmoleculen naar de oppervlakte van je favoriete feestdrankje gestuwd worden.

De beste

En wat bleek? De speciale fluitglazen waarin champagne volgens de etiquette geschonken hoort te worden, blijken ook écht het beste voor de smaak te zijn. Want in dit smalle glas blijven de bubbels het langst goed, waardoor de smaak ook het langst lekker blijft.

De slechtste

Cognacglazen bleken verrassend genoeg ook niet verkeerd te zijn. En dat is opvallend, aangezien deze glazen niet eens bestemd zijn voor drank met koolzuur. Coupeglazen waarmee vaak champagnetorens gemaakt worden, kwamen als slechtste uit de bus. Hoe leuk ze ook zijn, die torens zijn dus eigenlijk echt alleen voor het oog.

champagne

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Margriet. The Times. Beeld: iStock

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 18 januari: Vissen, het is tijd om lef te tonen

De tarotkaart die voor maandag 18 januari is getrokken, is ‘Bekers Negen’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: geluk, gezelligheid en genot. Dit is de kaart van plezier en zorgenloosheid. Hoewel de neiging tot daarin doorslaan bestaat, gaat men er niet te ver in. Liefde: men staat wederzijds open voor de ander. Ongecompliceerd. Werk: Alles gaat je gemakkelijk af en er heerst veel collegialiteit.

Advertentie

Ram

Opgewekt hak je knopen door. Je omgeving is daar over het algemeen blij mee. Om gedoe achteraf te voorkomen, vraag je de mening van anderen – vóórdat je met die bijl aan de slag gaat.

Stier

Hoe je leven er nu ook uitziet, het gevoel van tevredenheid kan je zomaar overspoelen. Dat geurige kopje thee, dat fijne boek, die lieve geste van een collega. Helemaal in je straatje.

Tweelingen

Je trekt mensen aan die je interesses weerspiegelen. Dat smaakt naar meer. Maar wil die ander dat ook? Blijf niet vragen om iets dat de ander je niet wil – of kan – geven.

Kreeft

Jouw antennes staan altijd al gericht op je dierbaren, vandaag kun je nog wat dieper graven door vragen te stellen. Het levert mooie inzichten op. Wat wist je nog niet over diegene?

Leeuw

Opvallen door overuren maken is leuk, maar pleeg geen roofbouw. Ook complimenten verwachten is een valkuil vandaag. Doe je werk omdat je het graag doet, niet om iets te krijgen.

Maagd

Anderen helpen is geen moeite, het is jouw manier om je te laten kennen. Kent de ander je niet zo goed, maak dan duidelijk dat je niets terugverwacht. Alleen een smile natuurlijk.

Weegschaal

Een mening overbrengen, discussie leiden of onderhandelen: jij blinkt er vandaag in uit. Ook je partner wil aandacht. Een mooi moment om kleine irritaties te bespreken.

Schorpioen

Luister goed als je dierbare(n) kritiek levert. Stiekem ben je het er misschien wel mee eens. Nu is de tijd om gemakkelijk van gedrag te veranderen. Volhouden, dat lukt wel!

Boogschutter

Zoals de wind waait, waait jouw jasje vandaag. Voor de lieve vrede van mening veranderen geeft op langere termijn hindernissen. Zeg wat je denkt en doe wat je zegt.

Steenbok

Parkeer je verantwoordelijkheden vandaag. Iets doen waarvan je geniet is superbelangrijk voor je goede gevoel. De hele dag op de bank met een goed boek, of bijpraten met een vriend(in).

Waterman

Iets wat je langere tijd bezighield, verdwijnt in de coulissen. Waarschijnlijk voelt het raar, maar je mist het niet. Wat beter bij je past dient zich aan, gaten worden snel opgevuld.

Vissen

Geeft iemand je vlinders? En komt dat helemaal niet goed uit? Lef tonen en je geliefde routines loslaten geeft veel bevrediging. Je leven kan zelfs een heel andere draai krijgen.

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo houd je de kans op coronabesmetting in de auto zo klein mogelijk

De kans op coronabesmetting in de auto is groot, omdat virusdeeltjes maar weinig tijd nodig hebben om in zo’n opgesloten ruimte tot grote hoogten te stijgen. Tenminste, als iemand met het virus onder de leden bij jou in de auto stapt. Of vice versa. Een mondkapje opdoen is lang niet genoeg. Het zou in ieder geval helpen om de ramen te openen. Dat blijkt uit onderzoek.

Vooral het openen van de ramen die het verst van de inzittenden zijn, verminderen de kans om een coronabesmetting in de auto op te lopen aanzienlijk.

Advertentie

Coronabesmetting in de auto

Alle ramen in de auto openen is de meest effectieve manier om voldoende te ventileren. Het vermindert de risico op overdracht als één van de personen in de auto besmet is, maar tijdens de wintermaanden zit je misschien niet op die kou te wachten.

Helemaal veilig is het niet om samen te reizen zoals je ongetwijfeld begrijpt, maar er is wel positief nieuws. “Een luchtstroompatroon dat door de cabine reist, het verst van de inzittenden, kan mogelijk het transmissierisico verminderen”, aldus het onderzoek waarbij met computersimulaties is gewerkt.

Winter

Toch is het in de winter niet heel prettig om te moeten autorijden met alle ramen open. Gelukkig blijkt uit nieuw onderzoek van Science Advances dat je genoeg luchtstroom kunt ontwikkelen door slechts twee ramen open te zetten. Moet je wel even weten welke ramen dit zijn. Wanneer je met twee personen in de auto zit – waarbij de bestuurder links voorin zit en het de passagier rechtsachter – kun je het beste de rechter voorraam en linker achterraam open zetten. Op die manier stroomt de lucht van linksachter via rechtsvoor de auto uit. Zo ontstaat er als het ware een barrière van een luchtstroom tussen de bestuurder en de passagier.

Niet naast elkaar zitten

Hoewel je misschien gewend bent om samen voorin te zitten, is het volgens de simulatie beter om schuin achter elkaar te zitten. Zo houd je niet alleen afstand, maar creëer je ook een luchtbarrière. Open het rechtervoorraam en het linkerachterraam (deels) om voor voldoende ventilatie te zorgen.

Yiman Zweers (44) werkt op de oogpoli van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Omdat ze merkte dat ze op de corona-afdeling meer nodig was, besloot ze daar bij te springen. Haar partner vertelt: “We sliepen apart, we waren bang voor elkaar.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De Meilandjes gooien het roer om en starten wéér een nieuw bedrijf

Als we één ding weten van de Meilandjes, dan is het dat ze rasechte ondernemers zijn. Dat bewijzen ze nu nogmaals door weer een nieuw bedrijf te starten.

Een eigen winkel, een bed and breakfast, een eigen wijnmerk: de Meilandjes zijn altijd aan het ondernemen. Maxime begon ooit zelfs een erotisch bedrijf. Dat ze hun handen nergens voor omdraaien, dat is duidelijk. Nu zijn het Martien en Erica die samen een nieuwe business starten, genaamd Renkeland B.V.

Advertentie

Meilandjes starten nieuw bedrijf

Renkeland is een mix van de achternamen van Erica (Renkema) en Martien (Meiland). Onder deze naam staat het nieuwe bedrijf sinds december 2020 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op hun woonadres in Hengelo. Ze zijn dus al een tijdje met de nieuwe zaak bezig.

Televisieprogramma’s ontwikkelen

Bij de inschrijving van een nieuw bedrijf bij de Kamer van Koophandel, moet je natuurlijk ook het doel van het bedrijf aangeven. Daar staat Renkeland B.V.: ‘Productie van televisieprogramma’s’ en ‘(laten) uitvoeren van tv-en mediawerkzaamheden’. Het lijkt er dus op dat de familie van plan is om eigen tvprogramma’s te gaan ontwikkelen.

Het roer om

Hiermee gooien de Meilandjes het over een andere boeg, want het bedrijf heeft eerder in Frankrijk ingeschreven gestaan, onder het adres van het chateau. Toen was het bedrijfsdoel nog: ‘Toeristische accommodatie en andere accommodatie voor kort verblijf’.

Verhuizing

Het leven van de Meilandjes gaat er binnenkort sowieso heel anders uitzien. Naast deze nieuwe business, hebben ze ook een verhuizing voor de boeg. Ze moeten namelijk hun stulpje in Hengelo noodgedwongen verlaten. Maxime verhuist niet met haar ouders mee, zij is van plan samen te gaan wonen met haar vriend Leroy.

Martien Meiland gooit Chateau Hengelo voorgoed op slot voor Caroline:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Shownieuws. Beeld: Ruth van Baaijen | Talpa Beeldbank

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Interessant: we lezen 35% meer boeken dankzij de pandemie

2020 was voor velen een zwaar jaar en dat had natuurlijk alles te maken met de coronacrisis. Maar er zitten ook wat positieve kanten aan de pandemie: in de hele wereld zijn we namelijk meer boeken gaan lezen. Dat blijkt uit onderzoek van Global English Editing. 

En daar zitten meer voordelen aan dan je misschien verwacht.

Advertentie

Veranderingen

Er zijn een paar dingen flink veranderd door de pandemie. Onder andere het feit dat we een stuk meer thuis zitten – we werken tenslotte grotendeels vanuit huis. Er wordt van ons verwacht dat we zo min mogelijk ‘onnodige’ reizen maken, wat ervoor zorgt dat je waarschijnlijk ook een stuk minder mensen hebt gezien het afgelopen jaar.

En door al dat thuiszitten zijn een paar (oude) hobby’s weer opgepakt. Zo ging men tijdens de eerste lockdown massaal weer aan het puzzelen. Nu er meer onderzoeken gedaan worden naar wat de veranderingen zijn tijdens de coronacrisis over de hele wereld, krijgen we natuurlijk ook meer inzicht. En daar zitten zo nu en dan gelukkig ook wat positieve veranderingen in. Zoals het meer lezen van boeken.

35% meer lezen

Het onderzoek werd gedaan door Global English Editing en laat zien hoe de interesse in boeken over de hele wereld is toegenomen. En dat is niet alleen goed voor de boekhandel, maar ook voor de ontwikkeling van de mens. Lezen heeft namelijk een aantal hele fijne voordelen:

  • Het vermindert stress met 68%
  • Het zorgt voor betere analytische skills
  • Lezen verbetert je geheugen en concentratie
  • De kans op Alzheimer en dementie wordt flink verlaagd
  • Het vergroot je vocabulaire
  • Lezen zorgt voor betere schrijfvaardigheid 

Tijd om een boekenclub op te zoeken dus!

De ‘Zeven zussen’-reeks al uit? Dan wil je dít boek ook lezen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Geediting. Beeld: Gettyimages

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien