Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zóveel glazen frisdrank per dag zijn al schadelijk voor je gezondheid

Dat frisdrank niet het gezondste drankje is om te drinken was al bekend, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de impact nog veel groter is dan we dachten.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de impact van frisdrank op onze gezondheid en daaruit is gebleken dat 2 glazen per dag al schadelijk zijn voor je gezondheid.

Advertentie

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 450.000 volwassenen uit 10 Europese landen mee. De deelnemers waren gemiddeld iets ouder dan 50 jaar en zijn voor het onderzoek zo’n 16 jaar gevolgd. In die tijd zijn 41.600 van deze mensen overleden. De onderzoekers zochten uit of ze dat konden linken aan het aantal glazen frisdrank dat ze per dag dronken.

Glazen frisdrank

Het onderzoek toonde inderdaad aan dat 9,3% van de deelnemers die minder dan een glas frisdrank per dag dronken, in die 16 jaar was overleden terwijl dat aantal bij de mensen die 2 of meer glazen per dag dronken al opliep naar 11,5%. Als andere factoren als roken, gewicht, beweging en opleiding niet mee zouden spelen, zou dat aantal zelfs rond de 17% liggen.

Ziekte

Ook keken de onderzoekers naar de gevolgen van het drinken van frisdrank met zoetstoffen. Het drinken van deze dranken konden de onderzoekers linken aan een hoger risico op het overlijden aan hart- en vaatziekten terwijl het risico op het overlijden aan een spijsverteringsziekte groter wordt bij het drinken van frisdrank met suiker. Een grote kans op de ziekte van Parkison werd bij beide frisdranken gemeten. In een toelichting op het onderzoek zeggen de onderzoekers dat dit natuurlijk niet de enige oorzaak kan zijn bij vroegtijdig overlijden en leggen ze uit: “Onze studie ondersteunt het idee dat we minder frisdrank moeten drinken en we het beter kunnen vervangen door water.”

Libelle’s Sterre testte wat de effecten zijn van dagelijks 1,5 liter warm water drinken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien