Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Zóveel glazen frisdrank per dag zijn al schadelijk voor je gezondheid

Dat frisdrank niet het gezondste drankje is om te drinken was al bekend, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de impact nog veel groter is dan we dachten.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de impact van frisdrank op onze gezondheid en daaruit is gebleken dat 2 glazen frisdrank per dag al schadelijk zijn voor je gezondheid.

Advertentie

Onderzoek
Aan het onderzoek deden 450.000 volwassenen uit 10 Europese landen mee. De deelnemers waren gemiddeld iets ouder dan 50 jaar en zijn voor het onderzoek zo’n 16 jaar gevolgd. In die tijd zijn 41.600 van deze mensen overleden. De onderzoekers zochten uit of dat gelinkt kon worden aan het aantal glazen frisdrank dat ze per dag dronken.

Glazen frisdrank
Het onderzoek toonde inderdaad aan dat 9,3% van de deelnemers die minder dan een glas frisdrank per dag dronken, in die 16 jaar was overleden terwijl dat aantal bij de mensen die 2 of meer glazen per dag dronken al opliep naar 11,5%. Als andere factoren als roken, gewicht, beweging en opleiding niet mee zouden spelen, zou dat aantal zelfs rond de 17% liggen.

Ziekte
Er werd in het onderzoek ook gekeken naar het drinken van frisdrank met zoetstoffen. Het drinken van deze frisdrank konden de onderzoekers linken aan een hoger risico op het overlijden aan hart- en vaartziekten terwijl het risicio op het overlijden aan een spijsverteringsziekte groter wordt bij het drinken van frisdrank met suiker. Een grote kans op de ziekte van Parkison werd bij beide frisdranken gemeten. In een toelichting op het onderzoek zeggen de onderzoekers dat frisdrank natuurlijk niet de enige oorzaak kan zijn bij vroegtijdig overlijden en leggen ze uit: “Onze studie ondersteunt het idee dat we minder frisdrank moeten drinken en we het beter kunnen vervangen door water.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien