Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Waarom we zo gruwelen van haren in het doucheputje

Als ze op ons hoofd zitten, hebben we er geen problemen mee, maar zodra we losse exemplaren vinden, vinden we ze vaak maar vies: haren. En dan vooral in het doucheputje. Hoe komt het dat we losse haren zo vies vinden?

Bernard Vittone, directeur van het Britse centrum voor fobieën, angsten en depressie, weet hier meer over te vertellen.

Advertentie

Bacteriën
Volgens Vittone heeft het vooral te maken met de angst voor bacteriën en besmetting. Losse haren worden al gauw als vies bestempeld, denk maar aan die ene haar in je eten in het restaurant. En ook al weten we diep vanbinnen heus wel dat we er niet zomaar ziek van worden, associëren we haren toch met besmetting. 

“Het is een irrationele angst, waardoor het aanleunt bij een fobie, al heeft het merendeel van de bevolking er niet genoeg last van om het echt als een fobie te bestempelen,” vertelt Vittone tegen HLN.

Chaetofobie
Heb je wel echt een fobie voor haren, wordt dit chaetofobie genoemd. Vind jij haarverlies van zowel mensen als dieren echt verschrikkelijk? Of ben je er zelfs bang voor? Dan zit de kans erin dat je kampt met chaetofobie. Hiervoor zou je in therapie kunnen gaan als je er echt heel erg last van hebt. Ook zou het (extreem) gruwelen van haren een symptoon kunnen zijn van een obsessieve-complusieve stoornis, oftewel OCD.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Speel hier de sudoku van woensdag 3 juni

Sudoku woensdag 8 april

Premium

Zin in een puzzel? Strijk met een kop koffie of thee lekker neer in de zon en kraak deze sudoku. Lukt het jou om ’m zonder hints af te maken?

Na aankoop vind je de puzzel terug in je Bewaarlijst en heb je 7 dagen om ’m op te lossen. Succes!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien