Nu te koop: speciale uitgave Libelle Vrijheid 75 jaar

Zoek binnen:

Waarom hamsteren tijdens de coronacrisis helemaal niet nodig is

De schappen in de supermarkten raken steeds leger. Mensen slaan extra boodschappen in vanwege het coronavirus. Maar hamsteren is nergens voor nodig.

Er is in Nederland namelijk genoeg voedsel, zegt minister-president Mark Rutte. “Stop daar dus mee.” We hoeven niet bang te zijn zonder voedsel of wc-papier te komen te zitten.

Advertentie

Toiletpapier

Na het bekendmaken van de nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn mensen massaal aan het hamsteren geslagen. Het is erg druk in de supermarkten. Klanten rijden met overvolle karretjes door de winkel en er staan lange rijen bij de kassa’s. Vooral de schappen met toiletpapier, blikconserven, deegwaren, bakproducten, houdbare zuivel, pasta, soepen en rijst zijn leeg. Ook hygiëneproducten gaan als warme broodjes over de toonbank.

Gezond verstand

Maar dat hamsteren is volgens het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten, nergens voor nodig. Er is genoeg voedsel in het land en het CBL roept klanten dan ook op het gezonde verstand te gebruiken en op een normale manier boodschappen te doen.

“Er is gisteravond en vannacht met man en macht gewerkt om al het voedsel dat gewoon beschikbaar is vanuit de distributiecentra naar de winkel te krijgen”, legt algemeen directeur Marc Jansen van CBL uit aan AD. “Als dat nog niet gelukt is, dan worden vandaag alle zeilen bijgezet door de medewerkers.’’

Bestellimiet

Jansen begrijpt dat sommigen extra spullen in huis willen halen voor het geval ze in quarantaine moeten. “Maar dan nog is het niet nodig om een jaarvoorraad wc-papier of 5 potten handgel te kopen. Heus, de vrees dat schappen lang leeg blijven, is ongegrond. Ik dacht dat Nederlanders vrij nuchter waren, maar ik doe nu een beroep op ons gezonde verstand.”

Supermarkten houden de beschikbaarheid van hun producten nauwlettend in de gaten. Vanwege de beperkte beschikbaarheid zit op een aantal artikelen tegenwoordig een bestellimiet. Dat geldt bijvoorbeeld voor paracetamol, handzeep en schoonmaakmiddelen. Op deze producten geldt een limiet van 2 artikelen.

Is de desinfecterende handgel uitverkocht? Zó maak je zelf handgel:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien