Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Heel Holland 'beukt' in de jubileumaflevering: "Bakkers klaar? Vlammen maar"

“Het is een keihard programma”, begon André van Duin deze jubileumuitzending van Heel Holland Bakt vrolijk. Keihard was het inderdaad. Op z’n omroep Max’ dan; vol drielaags marsepeinen taarten, dubbelzinnige grappen (maar niet té) en kandidaten die elkaar ‘bakkersvrinden’ noemen.  

Vesuvius
Nu de spanning oploopt zo tegen het midden van het seizoen huilden alle kandidaten, of zaten ze er in ieder geval dicht tegenaan. Behalve de immer opgeruimde Nico. “Ik weet niet hoe de Vesuvius eruit ziet en ook niet waar ‘ie staat”, bekende hij direct. Nou Nico, in Italië en we weten vrij zeker dat de beroemde vulkaan niét mintgroen is. Qua vorm zat de enige Heel-Holland-Bakker-mét-opleiding (is er iemand anders die het ook oneerlijk vindt dat hij al een banketbakkersdiploma heeft?) geheel toevallig wél in de buurt. En qua smaak ook, vond Janny. Lekker amandelig, zo’n Vesuvius. Heel Holland beukt

Advertentie

Ook Hans maakte weer een klapper. Wilde ‘ie vorige aflevering nog jurylid Robèrt te vriend houden, deze keer richtte hij al zijn pijlen op Janny, die hij probeerde te charmeren met een amandellikeurtje in een appeltaart. “Ik wist niet of je dat lekker zou vinden”, meldde hij daar wel bij. Persoonlijk hadden wij dat vooraf even gecheckt, maar ja, de zenuwen hè.

De oma van Hans 
Janny drinkt overigens helemaal nooit (daarmee direct onze visioenen aan diggelen slaand van de presentatrice in een enorme, cherise fluffy badjas voor een knapperend haardvuur, whiskey drinkend en sigaar rokend, mét aan haar -eveneens roze- gepantoffelde voeten een kek gekapte poedel… Enfin, waar waren we?). Maar in zo’n taartje als dat van Hans lust ze best een borrel. En omdat de oma van Hans ALLES moet goedkeuren (we vragen ons af of een potentieel vriendje ooit een stap over de drempel durft te zetten in huize De oma van Hans, maar dat is van later zorg) heeft hij de appels dus niet in makkelijke blokjes, maar in moeilijke schijfjes gesneden. heel holland beukt Intussen had Janny kandidaat Gwenn keihard onderuit kunnen laten gaan op ananassen die niet opstijven, maar toch waarschuwde ze hem even vriendelijk.
“Weet je wat het grote gevaar met ananas is?”
“Eh, vocht?”
“Neehee, dat ananas niet goed werkt met gelei.” [sceptisch] “Wíst je dat niet joh?”
“Eh, nee.”
“Je moet het even koken.”
En dóór stiefelde Janny, op naar de volgende bakker die om hulp verlegen zat.

Ine
“Ik ga winnen deze keer” pochte Ine met haar flinke Vesuvius waar ‘van alles in kan’. In plaats van dat Gwenns antwoord daarop was: “Get off your high horse Ine,” of gewoon iets schunnigs, zei hij vriendelijk: “Oh, dat zou je echt verdienen” en hij meende het nog ook. Al voegde hij daar wat vals aan toe: “Dat zou echt eens een keertje leuk zijn voor je”, haar eraan herinnerend dat ze over de gehele linie nou niet bepaald hoog scoort, dit programma.

Intussen zat iedereen voor de buis zich dood te ergeren aan Ine, als je de tweets moet geloven.

Friese doorlopers oranjekoeken
En toen was het alweer tijd voor de technische opdracht.

De challenge waar ze, om nog een beetje spannende televisie te maken van 6 mensen die in een tent taart staan te bakken, véél te weinig tijd voor gaven. De slagroom smolt en gleed binnen no time van de warme baksels af, de vijfjes lukten niet, de sinaasappelsmaak had maar één bakker weten te treffen en Ine zag eruit alsof ze zichzélf met bietenextract had geverfd… Het was kortom, een onmogelijke opdracht.

Dat mocht de pret niet drukken.

Gwenn mocht voor het eerst zijn hand opsteken bij een rondje beoordelingen. Eindelijk eens niet middenmoot, verzuchtte hij gelukzalig. Dat dit betekende dat hij onderaan bungelde omdat hij van iedereen het slechtst presteerde, vergeten we dan maar even. We vonden het wel lekker nuchter van Gwenn.

Het klapstuk 
Het programma bestaat 5 jaar en dus moest de laatste taart een enorm spektakel worden. Rik maakte zich nergens zorgen over. Hij was de hele uitzending tevreden bakkend in het programma gemonteerd, wat geeft te denken dat hoe meer zendtijd je hebt, hoe hoger de kans is dat je er aan het eind uit wordt geknikkerd.

Rustige Rik hebben we hem nog kunnen dopen, met zijn kalme (niet erg vooruitziende!) blik en zijn: “Ik maak me geen zorgen over de dag van morgen.” Aan het eind van zijn taart stond hij nog vrolijk een uur het aanrecht te boenen. Wat zullen de producers balen dat de beste man eruit is gestemd.

André van Duin
André niet waarschijnlijk, die kreeg van Rik de vraag of hij niet eens een liedje wilde zingen en was nog sneller weg bij Rik dan dat de slagroom van de oranjekoeken gleed in de technische opdracht. Intussen gaf Ine André van Duin tot twee keer toe een kus en André werd er gespeeld verlegen van. Zou het niet leuker zijn om hem eens écht verlegen te zien? Als de lieve Hans hem een keertje vol op… eh het voorhoofd zoent? Het blijft omroep Max natuurlijk, het is niet BNN.

Dag des oordeels
Toen was het alweer tijd voor het juryrapport en zijn we Marieke helemaal vergeten te vermelden dit blog. Al moeten we zeggen dat Marieke gedurende zo’n aflevering zo weinig op de voorgrond treedt, dat je haast niet anders kan. Oh wacht, ze heet niet eens Marieke, ze heet Marjolein. “Als ik blind zou jureren zou ik weten dat dit jouw taart is, écht een Marjolein-taart”, zei Robèrt, dus gelukkig hebben juryleden niet hetzelfde probleem. Paul de Leeuw noemde Marjolein eens ‘de bakrobot’, maar deze aflevering waren er voor het eerst bijna tranen, dus we hopen op een dramatisch optreden van Marjo volgende week.

Tent
“Prachtig”, noemden de juryleden de tent van Gwenn. Prachtig? Hadden zij een andere taart gezien dan? Want voor ons thuis leek het gewoon alsof die tent versierd was door zijn zoontje. heel holland beukt Enfin, gelukkig was daar Hans met zijn perfecte chocoladegevaarte. Janny, nog steeds gecharmeerd van die likeur, zei doodleuk: “Volgende keer mag het wel wat uitdagender. Ik wil dan zien dat je nog meer uit je comfort zone gaat”, en verklapte daarmee dus mooi dat Hans sowieso weer veilig was. Zucht. Janny! Uiteraard werd Hans gekroond tot meesterbakker. Wat zal oma blij zijn.

Wijsheid
Nico’s Mondriaan-taart was ook mooi, maar het mooiste was wat hij erover zei: “Het is wel een puzzel, maar ja, dat is het leven.” Dat is er eentje voor een tegeltje Nico. Het leven is een puzzel, maar je moet wel zelf de stukjes leggen. Nico probeerde trouwens nog op slinkse wijze de champagne van Rik in glazen uit te schenken, zodat hij geen drank over zou hebben voor de taart. Let op onze woorden: die ouwe vos moet je volgende aflevering goed in de gaten houden.

Bakkersvrienden
André zei tot slot met droevenis in zijn hart dat Rik de tent moest verlaten. En Rik bewees met zijn laatste woorden dat Heel Holland Bakt toch echt het gezelligste programma van Nederland is: “Het was voor mij een voorrecht om hier te zijn. Ik heb genoten, dank je wel. Het is over, maar ik ben trots op mezelf dat ik tot aflevering 5 ben gekomen. Ik heb niet gewonnen en ik kon waarschijnlijk ook niet winnen. Maar wat ik wel heb gewonnen zijn 9 hartstikke lieve bakkersvrienden. Die pakt niemand mij meer af.”

Tot volgende week!

In de video hierboven zie je hoe Libelle’s Faye probeert het tijgerbrood van Heel Holland Bakt te maken. 

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meer dan 120.000 handtekeningen petitie Amphia Ziekenhuis tegen massa-evenement radio

Meer dan 120.000 mensen hebben de petitie ondertekend die dokter Rogier Crolla van het Amphia Ziekenhuis in Breda zaterdag startte. Met de actie willen ze voorkomen dat het proefevenement ‘538 Oranjedag’ zaterdag 24 april doorgaat, waarbij 10.000 feestvierders worden verwacht.

De arts vindt het proefevenement minachtend richting de zorgmedewerkers van het Bredase ziekenhuis dat 400 meter bij het feestterrein op het Chasséveld vandaan staat. De petitie was na 24 uur al zó populair, dat zondagochtend de petitie-website overbelast was.

Advertentie

Petitie Amphia Ziekenhuis

De commerciële radiozender Radio 538 organiseert ‘538 Oranjedag’ in het kader van de testevenementen waar minister Hugo de Jonge in coronatijd het openbare leven op gang wil brengen. Maar volgens het ziekenhuis is de werkdruk momenteel weer ontzettend hoog en is dat dus geen goed idee.

De arts schrijft dan ook namens ‘verontruste zorgverleners, patiënten op steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen’. De zorgmedewerkers willen dat het ‘pseudo-experiment’ gecanceld wordt. “Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”, valt er te lezen op de pagina van de petitie. De handtekeningen voor de petitie onder de naam ‘Met 538 de zorg geminacht’ lopen nog steeds op.

Woordvoerder van het Amphia Mark van Hassel licht nog toe: “Hij heeft dit op persoonlijke titel opgezet, maar het onderstreept nog eens extra de zorgen die leven onder onze zorgmedewerkers. Die zorgen hebben wij gisteren vanuit onze organisatie ook al duidelijk uitgesproken.”

Reactie Radio 538

Op de vraag of nu de hoop bestaat dat het proefevenement van Fieldlab wordt afgelast, legt Van Hassel de bal bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor dat besluit.

Maar als het aan Radio 538 ligt, gaat het Fieldlab-proefevenement rond Koningsdag in Breda vooralsnog gewoon door. Wel betreurt de zender de ophef die is ontstaan, laat een woordvoerder van Talpa weten. “Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, daar werken we graag aan mee. Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren.”

Tegelijk was de animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement ook enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen.

In december 2020 heeft Libelle de ‘Aldipress Mercur Cover van het Jaar’ gewonnen. Libelle werkte voor de winnende cover samen met het Amphia Ziekenhuis in Breda. Vrouwen van diverse afdelingen dachten mee over de redactionele invulling en deelden hun ontroerende verhalen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meer dan 120.000 handtekeningen petitie Amphia Ziekenhuis tegen massa-evenement radio

Meer dan 120.000 mensen hebben de petitie ondertekend die dokter Rogier Crolla van het Amphia Ziekenhuis in Breda zaterdag startte. Met de actie willen ze voorkomen dat het proefevenement ‘538 Oranjedag’ zaterdag 24 april doorgaat, waarbij 10.000 feestvierders worden verwacht.

De arts vindt het proefevenement minachtend richting de zorgmedewerkers van het Bredase ziekenhuis dat 400 meter bij het feestterrein op het Chasséveld vandaan staat. De petitie was na 24 uur al zó populair, dat zondagochtend de petitie-website overbelast was.

Advertentie

Petitie Amphia Ziekenhuis

De commerciële radiozender Radio 538 organiseert ‘538 Oranjedag’ in het kader van de testevenementen waar minister Hugo de Jonge in coronatijd het openbare leven op gang wil brengen. Maar volgens het ziekenhuis is de werkdruk momenteel weer ontzettend hoog en is dat dus geen goed idee.

De arts schrijft dan ook namens ‘verontruste zorgverleners, patiënten op steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen’. De zorgmedewerkers willen dat het ‘pseudo-experiment’ gecanceld wordt. “Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”, valt er te lezen op de pagina van de petitie. De handtekeningen voor de petitie onder de naam ‘Met 538 de zorg geminacht’ lopen nog steeds op.

Woordvoerder van het Amphia Mark van Hassel licht nog toe: “Hij heeft dit op persoonlijke titel opgezet, maar het onderstreept nog eens extra de zorgen die leven onder onze zorgmedewerkers. Die zorgen hebben wij gisteren vanuit onze organisatie ook al duidelijk uitgesproken.”

Reactie Radio 538

Op de vraag of nu de hoop bestaat dat het proefevenement van Fieldlab wordt afgelast, legt Van Hassel de bal bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor dat besluit.

Maar als het aan Radio 538 ligt, gaat het Fieldlab-proefevenement rond Koningsdag in Breda vooralsnog gewoon door. Wel betreurt de zender de ophef die is ontstaan, laat een woordvoerder van Talpa weten. “Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, daar werken we graag aan mee. Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren.”

Tegelijk was de animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement ook enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen.

In december 2020 heeft Libelle de ‘Aldipress Mercur Cover van het Jaar’ gewonnen. Libelle werkte voor de winnende cover samen met het Amphia Ziekenhuis in Breda. Vrouwen van diverse afdelingen dachten mee over de redactionele invulling en deelden hun ontroerende verhalen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít wordt de prijs voor een testbewijs om horeca, evenementen en musea te bezoeken

Een wijntje drinken op het terras, een museum bezoeken of naar een evenement? Vanaf juli kan dat met een negatief testbewijs. Volgens De Jonge gaat dat de terugkeer naar ons oude leven versnellen. Het ministerie heeft nu een inschatting gemaakt van de prijs van zo’n testbewijs.

Kost dat? Onszelf vanaf juli maximaal 7,50 euro. De overheid schat de kosten van de testbewijzen rond de 30 euro, maar zal vanaf juli driekwart bijdragen, dus 22,50 euro per sneltest. Volgens een woordvoerder van het departement staat die prijs nog niet vast.

Advertentie

Tijdelijke maatregel

Zo’n negatief testbewijs is dan 40 uur geldig. Demissionair minister Hugo de Jonge wilde de testbewijzen 48 uur geldig maken, maar het OMT adviseerde 24 uur. Volgens De Jonge was dat niet haalbaar, en dus komen ze uit op 40 uur.

Het is een tijdelijke maatregel om ervoor te zorgen dat sectoren zoals horeca en de evenementenbranche eerder voor publiek open kunnen gaan. Zo zouden we weer veilig op het terras kunnen gaan zitten bijvoorbeeld. De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland.

Mogelijk is de vaccinatiegraad tegen die tijd al zo hoog, dat bepaalde activiteiten ook zonder testbewijs veilig te bezoeken zijn. De Gezondheidsraad liet eerder al weten dat er per situatie gekeken moet worden of het rechtvaardig is om een negatieve testuitslag te vereisen.

Horeca niet blij met prijs testbewijs

De horeca is op z’n zachtst gezegd niet blij, zo meldt De Telegraaf. De krant peilde bij verschillende horecaondernemers hoe zij op de sneltestplannen reageren. Volgens Koninklijke Horeca Nederland-directeur Dirk Beljaarts is 7,50 voor de doorsnee consument die even plaatsneemt op het terras voor een kop koffie wellicht een reden om de horeca links te laten liggen. “Dit mag niet voor een tweedeling gaan zorgen.”

Dít zijn de veelvoorkomende langdurige klachten door corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: ANP, Telegraaf, Rijksoverheid. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít wordt de prijs voor een testbewijs om horeca, evenementen en musea te bezoeken

Een wijntje drinken op het terras, een museum bezoeken of naar een evenement? Vanaf juli kan dat met een negatief testbewijs. Volgens De Jonge gaat dat de terugkeer naar ons oude leven versnellen. Het ministerie heeft nu een inschatting gemaakt van de prijs van zo’n testbewijs.

Kost dat? Onszelf vanaf juli maximaal 7,50 euro. De overheid schat de kosten van de testbewijzen rond de 30 euro, maar zal vanaf juli driekwart bijdragen, dus 22,50 euro per sneltest. Volgens een woordvoerder van het departement staat die prijs nog niet vast.

Advertentie

Tijdelijke maatregel

Zo’n negatief testbewijs is dan 40 uur geldig. Demissionair minister Hugo de Jonge wilde de testbewijzen 48 uur geldig maken, maar het OMT adviseerde 24 uur. Volgens De Jonge was dat niet haalbaar, en dus komen ze uit op 40 uur.

Het is een tijdelijke maatregel om ervoor te zorgen dat sectoren zoals horeca en de evenementenbranche eerder voor publiek open kunnen gaan. Zo zouden we weer veilig op het terras kunnen gaan zitten bijvoorbeeld. De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland.

Mogelijk is de vaccinatiegraad tegen die tijd al zo hoog, dat bepaalde activiteiten ook zonder testbewijs veilig te bezoeken zijn. De Gezondheidsraad liet eerder al weten dat er per situatie gekeken moet worden of het rechtvaardig is om een negatieve testuitslag te vereisen.

Horeca niet blij met prijs testbewijs

De horeca is op z’n zachtst gezegd niet blij, zo meldt De Telegraaf. De krant peilde bij verschillende horecaondernemers hoe zij op de sneltestplannen reageren. Volgens Koninklijke Horeca Nederland-directeur Dirk Beljaarts is 7,50 voor de doorsnee consument die even plaatsneemt op het terras voor een kop koffie wellicht een reden om de horeca links te laten liggen. “Dit mag niet voor een tweedeling gaan zorgen.”

Dít zijn de veelvoorkomende langdurige klachten door corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: ANP, Telegraaf, Rijksoverheid. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien