Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Gezinscoach Martine: "Met het hele gezin thuis? Zó houd je het gezellig"

Waar we eerst hard ons best moesten doen om tijd met het hele gezin in te plannen, zitten we nu dag in dag uit samen thuis. We werken, sporten en ontspannen ineens allemaal onder hetzelfde dak en moeten dat zeker nog een paar weken volhouden. Hoe zorg je ervoor dat je het in deze omstandigheden gezellig houdt?

Broertjes en zusjes samen met hun schoolwerk aan de keukentafel, vaders en moeders die aan diezelfde tafel zo goed mogelijk hun werk proberen te doen: met het hele gezin thuis zijn, heeft zo zijn uitdagingen. “Er ontstaan ineens praktische uitdagingen en relationele problemen die er eerst niet waren”, zegt gezinscoach Martine Reineke daarover. Meer schoonmaken en meer was, bijvoorbeeld. Maar ook voor de relatie met je partner, kinderen en kinderen onderling kan deze periode een uitdaging zijn.

Advertentie

Op elkaar aangewezen

Stond je relatie voor deze maatregelen al wat onder druk, dan kan dit een extra moeilijke tijd worden. “Je bent in deze periode behoorlijk op elkaar aangewezen. Sommige stellen zijn het niet gewend elkaar echt in de ogen te kijken. Je moet het nu met z’n tweeën rooien”, aldus Reineke. Om te zorgen dat je hier goed uitkomt, is het belangrijk duidelijke afspraken te maken. “Spreek bijvoorbeeld af dat de een in de ochtend de huiswerkbegeleiding doet zodat de ander dan kan werken. Ruil die rollen later op de dag om. Zo hoef je je niet schuldig te voelen als jij je echt even moet focussen op je werk. Spreek ook vooral je behoeftes uit, zodat je hier samen rekening mee kunt houden. Begin jij de dag graag met yoga? Zorg dan samen dat dit lukt. Als je allebei lekker in je vel zit, is dat voor de kinderen ook beter. Als ouder ben jij nu het enige voorbeeld. Als het met jou niet goed gaat, voelen ze dat nu alleen maar meer.”

Het is ook belangrijk dat het duidelijk is voor de kinderen wanneer je aan het werk bent. “Spreek bijvoorbeeld af dat wanneer de deur van de werk- of slaapkamer dicht is, je niet gestoord mag worden. Of je daar nou aan het werk bent of een uurtje yoga doet, je bent pas weer moeder als je weer beneden bent of de deur openstaat.”

Thuisonderwijs

In deze tijd hebben we er ook ineens een rol bijgekregen: het begeleiden van het thuisonderwijs, wat natuurlijk best een grote taak is. Reineke: “Laat je perfectionisme los. Merk je als je wakker wordt dat het een onrustige dag wordt? Laat die thuisscholing, waar mogelijk, dan een klein beetje los of ruil de middagplanning met de ochtendplanning.” Het belangrijkst is de lat niet te hoog te leggen. Niet voor jezelf en niet voor de kinderen. “Regelmaat en structuur zijn belangrijk, maar proef vooral hoe de sfeer is. Houd wel een bepaald ritme aan door bijvoorbeeld elke dag om 8 uur op te staan en je meteen klaar te maken, maar maak het ook leuk. Maak van vrijdag casual Friday of maak op donderdag huiswerk in verkleedkleding. Dingen die normaal nooit gebeuren, houden het ook leuk voor kinderen. Huiswerk maken op het bed van papa en mama, bijvoorbeeld. Kleine kinderen houden van dat soort dingen, die anders zijn of normaal niet mogen.”

Tijd met de kinderen

Hoe lief broertjes en zusjes het grootste gedeelte van de tijd ook voor elkaar zijn, als je zo lang alleen maar met elkaar kunt spelen, ontstaan er natuurlijk irritaties. “Als je de ruimte hebt, kun je iedereen een uur per dag iets alleen laten doen op hun eigen kamer. Ontstaat er bijvoorbeeld ruzie over de iPad? Kinderen kunnen heel goed dingen zelf oplossen. Laat ze dat dus eerst proberen, grijp niet te snel in.” In deze periode is het ook belangrijk om als ouders met de kinderen apart van elkaar tijd door te brengen. “Haal de kinderen uit elkaar. Ga met één van de kinderen lekker samen naar buiten.” Kinderen hebben op zo’n moment volgens Reineke ook zelf heel veel ideetjes wat ze willen gaan doen. “Bedenk ook nieuwe rituelen. Bestel gewoon pizza op een doordeweekse dag, kies een moment waarop ze iets met papa en mama mogen doen, of lees elke dag een hoofdstuk uit een boek, dat dan een beetje het ‘corona-boek’ wordt.”

Het is misschien een zware periode, maar de tijd samen thuis heeft ook voordelen volgens Martine. “Zo zitten we weer uren met het hele gezin te puzzelen of spelletjes te doen en FaceTimen we voor het eerst met opa en oma. Dat zijn ook de lichtpuntjes waar we van mogen genieten.”

BEKIJK OOK: Vakantiegevoel in eigen tuin? Maak dan deze bamboe luifel:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Privébeeld.

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien