Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Helpt een bakje water op de verwarming écht tegen droge lucht?

Nu we de verwarming weer wat vaker aanzetten, wordt de lucht in huis ook een stuk droger. En dat kan weer vervelende klachten met zich meebrengen. Zo kun je last krijgen van droge ogen, een droge hoest of hoofdpijn. Er wordt daarom weleens geadviseerd om een bakje met water op de verwarming te zetten, maar helpt dit echt?

Wij leggen het je hier uit.

Advertentie

Bakje water op de verwarming: zinvol of niet?

Zodra het weer wat kouder wordt, zetten veel mensen een bakje met water op hun verwarming in de hoop dat het de droge lucht in huis zal verminderen. Maar als we wetenschappers van de Universiteit in Twente moeten geloven, dan is dit eigenlijk zinloos. Volgens hen moet je droge lucht niet bestrijden met luchtbevochtiging, omdat de oorzaak daar niet ligt. Droge lucht wordt namelijk veroorzaakt door een slechte ventilatie en niet door de lucht op zich. Zo’n bakje water heeft dus eigenlijk weinig nut en daarnaast is het de wetenschappers ook nog eens een broeihaard van bacteriën en schimmels.

Wat kun je dan wél doen?

Maar hoe kom je dan wel van die droge lucht af? Volgens de wetenschapper is goed ventileren het belangrijkst. Zet je ramen dus regelmatig open, op een kiertje of wagenwijd, en probeer de temperatuur in je huis onder de 21 graden Celsius te houden. Zodra de temperatuur hoger ligt, komen namelijk de stofdeeltjes in stoelen, banken en tapijten makkelijker vrij en gaan ze zweven in de lucht, waardoor je last kunt krijgen van irritatie in je ogen en keel. Als je nou liever de temperatuur in huis toch wat hoger hebt, dan is een automatische luchtbevochtiger ook nog een optie. Dit helpt namelijk ook om van de droge lucht in huis af te komen.

Dit is de snelste manier om je radiator schoon te maken:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

BAKJE WATER OP DE VERWARMING

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien