Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle legt uit: hoe is Moederdag ontstaan?

We vieren elk jaar Moederdag. Op deze dag worden alle moeders in de watten gelegd. Maar waar komt deze dag nou eigenlijk vandaan? Libelle legt het uit.

Hoe het allemaal is begonnen
Moederdag is overgewaaid vanuit Amerika. 12 mei 1907 was de eerste dag dat deze feestdag gevierd werd. Het is allemaal begonnen bij Anna Marie Jarvis uit Amerika. Zij bewonderde haar eigen moeder en andere moeders om wat zij over het algemeen allemaal doen.

Advertentie

Toen haar eigen moeder op de eerste zondag van mei overleed, begon ze een General Memorial Day of All Mothers. Dit wilde Anna doen als eerbetoon aan alle moeders. Anna ging met zakenlieden, scholen en politici een samenwerking aan. Dit gaf als resultaat dat de gouverneur van West-Virginia in 1910 iedereen opriep om Moederdag te vieren op de tweede zondag van mei. In 1914 besloot de toenmalige president Woodrow Wilson dat die tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.

Huidige Moederdag
De achterliggende gedachte van Moederdag is nog steeds zoals het werd bedacht: een eerbetoon voor de moeders die het hele jaar het gezinsleven draaiend houden. Tegenwoordig geven veel mensen een cadeautje aan hun moeder. Op de dagen voor Moederdag worden er de meeste bloemen in een jaar verkocht.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien