Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Hondenbaasjes opgelet: laat je viervoeter geen dennenappels en kastanjes eten

Een herfstwandeling maken door de bossen met je hond is natuurlijk heerlijk! Maar wist je dat er behoorlijk wat gevaar op de loer ligt bij zo’n wandeling?

Zo komt je hond in de herfst allerlei ‘hapjes’ tegen die hij maar beter niet in zijn mond kan stoppen.

Advertentie

Waarschuwing

Honden pakken graag van alles op tijdens het wandelen. Zo neemt jouw hond vast ook regelmatig grote takken mee naar huis. Maar probeert hij ook wel eens een dennenappel op te eten? Of verdwijnt er geregeld een kastanje in zijn bek? Dan is het oppassen geblazen.

Gevaarlijk

Er zijn namelijk behoorlijk wat van deze ‘herfstsnacks’ giftig of gevaarlijk. Dit kan je hond beter niet eten:

  • Dennenappels
  • Kastanjes
  • Eikels
  • Paddenstoelen
  • Hulst
  • De meeste zaden en noten

Afpakken

We vinden het vaak logisch dat wat giftig is voor mensen, ook niet heel goed zal vallen bij je viervoeter. Maar het gaat verder dan dat. De meeste zaden en noten die wij goed kunnen hebben, kunnen bij je hond verstoppingen veroorzaken. Heeft je hond iets uit bovenstaand rijtje te pakken? Pak het dan zo snel mogelijk af. Ook als je twijfelt: beter een keer teveel afgepakt dan een keer te weinig.

Paddenstoelen

Dit geldt ook zeker voor paddenstoelen. Het eten van paddenstoelen kan bij je hond zorgen voor buikkrampen, braakneigingen of andere spijsverteringsproblemen. Dit is niet bij alle paddenstoelen het geval, maar het is moeilijk om de verschillende soorten van elkaar te onderscheiden. Je kunt er daarom maar beter voor zorgen dat je hond helemaal geen paddenstoelen eet. Als dit wel is gebeurd, dan is het een goed idee om even een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Giftig

Deze ‘hersthapjes’ zijn het meest giftig voor je hond: eikels, wilde kastanjes, beukennootjes en hulst. Bij die eerste twee komen er pas giftige stoffen vrij als je viervoeter erop kauwt. Eikels kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, maar ook zelfs nierfalen. Wilde kastanjes kunnen ook ernstige schade toebrengen en zelfs epilepsie veroorzaken.

Splinters

In beukennootjes zit blauwzuur. Dit is giftig voor je hond en kan hem behoorlijk ziek maken. Dit geldt ook voor de hulst en de rode besjes hiervan. Je hond mag dit daarom nooit eten. Dennenappels zijn om een andere reden gevaarlijk. Deze kunnen zorgen voor verstopping van de darmen, maar kunnen het maagdarmkanaal ook beschadigen door splinters.

Déze aandoening kan levensbedreigend zijn voor je viervoeter

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Aveve. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien