Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Onderzoek toont aan: honden luisteren beter naar vrouwen dan naar mannen

Merk jij soms dat jouw hond toch net iets beter naar jou luistert dan naar je zoon of man? Volgens onderzoekers is de kans groot dat dat inderdaad zo is.

Dat zou komen omdat vrouwen over het algemeen beter een emotionele band kunnen opbouwen met honden.

Advertentie

Verschillende geluiden
Dat heeft The Royal Society of Open Science onderzocht. Zij keken naar 18 honden en keken kritisch naar de verschillende geluiden die zij maakten. Vervolgens moesten zowel mannen als vrouwen raden wat die geluiden te betekenen hadden; waren de honden angstig, blij, agressief of verdrietig? Hieruit bleek dat vrouwen de emoties achter de geluiden bijna allemaal goed hadden geraden, terwijl mannen veel meer fouten maakten.

Emotionele band
Volgens de onderzoekers zit dat zo: vrouwen hebben vaak een groter empathisch vermogen dan mannen, waardoor ze beter kunnen inschatten wat een hond bedoelt. Hierdoor kunnen ze een betere en sterkere emotionele opbouwen met viervoeters. Dit is een reden voor honden om eerder naar hun vrouwelijke baasje te luisteren dan naar hun mannelijke baasje.

Dezelfde hersenen
Daarnaast heeft hoofdonderzoeker Tamás Faragó ontdekt dat het brein van mensen veel lijkt op dat van een hond. Begrijp jij altijd heel goed wat jouw hond voelt en kan jouw hond ook jouw emoties feilloos aanvoelen? Ook dat zou weleens heel goed kunnen kloppen. “Onze recente MRI-onderzoeken suggereren dat honden en mensen dezelfde breinfuncties en -processen gebruiken om andermans emoties te peilen”, vertelt Faragó. Dit is ook de reden dat jouw hond je soms komt troosten als je heel hard moet huilen. Lief!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Schrijfster Susan Smit: “De liefde is eindelijk compleet en volwassen”

Susan-Smit-Libelle-interview-premium

Premium

De nieuwe roman van Susan Smit (45) gaat grotendeels over een vergeten groep vrouwen in Nederlands Indië. Journalist Liddie Austin sprak met Susan over haar boek Tropenbruid, haar huwelijk en vooral over de liefde. “Ik beloofde Onno dat ik nooit méér met hem zal kibbelen dan knuffelen.”

Het ei is gelegd. Tropenbruid, de 5e roman van Susan Smit, is naar de drukker. Daar drinken we op een koude winterochtend gemberthee met kurkuma en honing op in haar keuken in de Amsterdamse Jordaan. Tropenbruid vertelt, zoals vaker bij Smit, het verhaal van een vrou

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien