Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Onderzoek toont aan: honden luisteren beter naar vrouwen dan naar mannen

Merk jij soms dat jouw hond toch net iets beter naar jou luistert dan naar je zoon of man? Volgens onderzoekers is de kans groot dat dat inderdaad zo is.

Dat zou komen omdat vrouwen over het algemeen beter een emotionele band kunnen opbouwen met honden.

Advertentie

Verschillende geluiden

Dat heeft The Royal Society of Open Science onderzocht. Zij onderzochten 18 honden en keken kritisch naar de verschillende geluiden die zij maakten. Vervolgens moesten zowel mannen als vrouwen raden wat die geluiden te betekenen hadden; waren de honden angstig, blij, agressief of verdrietig? Hieruit bleek dat vrouwen de emoties achter de geluiden bijna allemaal goed hadden geraden, terwijl mannen veel meer fouten maakten.

Emotionele band

Volgens de onderzoekers zit dat zo: vrouwen hebben vaak een groter empathisch vermogen dan mannen, waardoor ze beter kunnen inschatten wat een hond bedoelt. Hierdoor kunnen ze een betere en sterkere emotionele band opbouwen met viervoeters. Dit is een reden voor honden om eerder naar hun vrouwelijke baasje te luisteren dan naar hun mannelijke baasje.

Dezelfde hersenen

Daarnaast heeft hoofdonderzoeker Tamás Faragó ontdekt dat het brein van mensen veel lijkt op dat van een hond. Begrijp jij altijd heel goed wat jouw hond voelt en kan jouw hond ook jouw emoties feilloos aanvoelen? Ook dat zou weleens heel goed kunnen kloppen. “Onze recente MRI-onderzoeken suggereren dat honden en mensen dezelfde breinfuncties en -processen gebruiken om andermans emoties te peilen”, vertelt Faragó. Dit is ook de reden dat jouw hond je soms komt troosten als je heel hard moet huilen. Lief!

Kun je de dierenarts nog steeds bezoeken in tijden van corona?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien