Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dit zijn de meest voorkomende huidziektes bij jouw hond

Zie jij jouw hond veel krabben? Of heeft hij rare plekjes op zijn huid? Het zou goed kunnen dat jouw hond dan last heeft van een van deze huidziektes.

Schurft/Scabiës

Advertentie

Schurft of scabiës bij jouw hond wordt veroorzaakt door de Sarcoptesmijt. De mijt zorgt voor heftige jeuk of andere huidklachten. Het diertje leeft in de huid van je hond en legt hier eitjes.

De aandoening is erg besmettelijk, honden kunnen bijvoorbeeld schurft krijgen door lichamelijk contact met andere honden die schurft hebben. Maar ze kunnen het ook krijgen door mijten die in hun omgeving leven, zoals bijvoorbeeld in borstels, manden en dekens.

Honden krijgen zo’n jeuk, dat ze zichzelf open kunnen krabben. Ze krijgen rode plekken, bultjes of korsten op hun huid. Deze plekken komen het meest voor op hun oren, snoet, ellebogen en hakken. Als jouw hond er heel ernstig aan toe is kan hij het over zijn hele lichaam last hebben.

Gelukkig is schurft goed te genezen! Door het middeltje selamectine of bij heel heftige jeuk ook prednison te gebruiken. Was jouw hond af en toe met antibacteriële shampoo, dan kunnen de korsten goed genezen.

Let op: ook baasjes kunnen last van jeuk krijgen als een hond schurft heeft. Verdwijnen de klachten bij de viervoeter, dan verdwijnen ze ook bij jou.

Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte waarbij jouw hond rode schilferige plekken krijgt op zijn huid. De plekken ontstaan vooral veel op zijn ellebogen, benen en tussen zijn rug en heupen. De oorzaak van deze plekken is een zwak immuunsysteem. Honden kunnen een zwak immuunsysteem krijgen door slecht hondenvoer. Maar ook shampoo, nieuwe medicijnen, planten of stof kunnen voor een allergische reactie zorgen.

Je kan het immuunsysteem van jouw hond verbeteren door het juiste voedsel te geven en voldoende met de hond op pad te gaan. Lichaamsbeweging is belangrijk!

Er bestaan ook shampoos en zalfjes voor psoriasis. Het is handig om even langs de dierenarts te gaan, zodat jouw hond een behandeling krijgt die het best bij hem past.

Eczeem/hotspot

Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam van allerlei huidklachten. Bijvoorbeeld roodheid, zwelling, rode bultjes, korstjes, jeuk en vochtafscheiding. Eczeem ontstaat door het schuren van de huid. Meestal zitten eczeemplekken op de poten, aan de basis van de oren en achter op de rug. Het ene ras heeft er meer last van dan het andere en dit komt doordat het ene ras nu eenmaal losser in zijn vel zit dan het andere.

Eczeem jeukt heel erg, en daarom kunnen honden eraan gaan krabben of likken. Daardoor kunnen ontstekingen ontstaan. De plek wordt een zogenaamde ‘hotspot’ als hij in een paar uur in grootte toeneemt.

Hou de hygiëne van je hond op peil door bijvoorbeeld jouw hond regelmatig te wassen. Ook is het juiste voedsel belangrijk als jouw hond last heeft van eczeem.

Behandelen van eczeem en hotspots kan door de vacht rondom de plek te scheren en door antibiotica te gebruiken.

Krentenbaard/impetigo

De krentenbaard of impetigo is een huidontsteking die veroorzaakt wordt door bepaalde bacteriën, vooral door Staphylococcen en Streptococcen. Er ontstaan pukkels, blaasjes en korstjes op de huid van je hond. Krentenbaard komt vooral voor rond de lippen, de kin, rond de ogen, maar ook op de buik, in de liezen en in de oksels. Vooral jonge honden onder de één krijgen er last van.

De oorzaak van krentenbaard of impetigo is niet helemaal bekend. Wel weten we dat slechte voeding of andere huidproblemen krentenbaard kunnen stimuleren. De aandoening is besmettelijk, met name als de blaasjes open zijn. Het is verstandig als je even langs de dierenarts gaat als jouw hond last heeft van krentenbaard of impetigo, dan weet je gelijk of het kan worden opgelost met shampoo, of dat er bijvoorbeeld antibiotica nodig is.

Haaruitval/alopecia

Alopecia is een vorm van haaruitval waarbij jouw langzaamaan hond kaal wordt. Er zijn verschillende vormen van alopecia. Zo is er erfelijke alopecia, waarbij de hond al kaal is geboren, maar honden kunnen ook kaal worden van bacteriën, allergieën, schimmels of parasieten. Als je ontdekt wat de oorzaak is kan het haar makkelijk terugkomen.

Kaalheid kan ook het gevolg zijn van een hormonale aandoening door een zwakke werking van de schildklier, een tekort van het groeihormoon en van overproductie van een vrouwlijk hormoon. Het enige voordeel: de hond heeft hier wat jeuk betreft niet zoveel last van.

Pigmentverlies/vitiligo

Vitiligo is een huidziekte die zorgt voor pigmentverlies. De plekken komen voor in verschillende mate en vooral bij de neus, mond, lippen, binnenkant van de mond, ogen en poten. Enkele honden hebben witte vlekken over hun hele lichaam.

Er is geen oorzaak voor pigmentverlies, toch zien we dat de aandoening vaker voorkomt bij bepaalde hondenrassen, zoals de Belgische Herder, de Tervuerense Herder, Dobermann, Duitse Herder en Rottweiler.

Vitiligo heeft geen enkel effect op de gezondheid van de hond, maar helaas is het niet op te lossen. Toch zijn er honden waarbij het pigment vanzelf terugkomt.

Pruritus

Pruritus is een chronische jeuk bij jouw hond. Er zijn tal redenen voor deze jeuk. Belangrijk is in di geval om gelijk naar de dierenarts te gaan voor een plan van aanpak. Je moet één voor één oorzaken uitsluiten. Alleen als je erg zorgvuldig en stapsgewijs te werk gaat in overleg met de dierenarts, kan er een succesvolle oplossing komen voor jouw hond.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Bebine Stobbe. Beeld: iStock.

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien