Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Dit is waarom honden soms huilen als een wolf

Van kleins af aan kunnen honden soms huilen als een kleine wolf. Het ziet er op het begin schattig uit, maar kan op den duur vervelend worden. Maar waarom huilen honden eigenlijk?

Heeft ‘ie pijn? Of probeert ‘ie je iets anders te vertellen? Het is een raadsel waarom honden af en toe huilen.

Advertentie

Territorium
Voor de oorsprong van het huilen moeten we terug naar de tijd dat honden nog in het wild leefden. Door te huilen konden honden de rest van de groep laten weten waar ze waren. Bovendien gold het als een territoriale waarschuwing voor andere, naderende dieren. Soms speelt bij een hond dit oerinstinct weer op, maar dat verschilt per ras.

Meestal gebruiken ze hun gehuil om te laten weten dat ze er zijn of om indringers af te weren, maar tegenwoordig hebben de trouwe viervoeters ook andere reden om te janken.

1. Aandacht
Het huilen is een heftig en opvallend geluid, waardoor het vrij moeilijk is om je hond te negeren. Honden of pups doen dit daarom express om aandacht te krijgen. Ze willen laten weten dat zij er ook nog zijn en dus graag aandacht willen.

2. Wond
Gehuil of gejank kan er natuurlijk ook op wijzen dat je hond pijn heeft. Al klinkt dit gehuil normaal gesproken anders dan wanneer ze het zomaar doen. Als je twijfelt kun je het beste je hond even goed checken of langs de dierenarts gaan.

3. Verlatingsangst
Honden voelen zich al snel vertrouwd bij hun baasje, maar hierdoor ontstaat er ook verlatingsangst. Als je buurvrouw zegt dat je hond de hele dag heeft gehuild omdat jij aan het werk was, dan is dit een typisch geval van verlatingsangst.

4. Nervositeit
Als je hond huilt wanneer je binnenkomt of met z’n eten in de weer bent, dan kan je trouwe viervoeter ook huilen omdat ‘ie nerveus is. Je hond weet niet zeker of jij je belofte nakomt om haar te knuffelen of eten te geven, dus huilt hij of zij.

Een hond in huis betekent automatisch een huis vol haren. Zó verwijder je gemakkelijk haren van je kussen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: PureWow, American Kennel Club. Beeld: iStock

Lees meer

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien