Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Gatsie! Waarom we ineens overal die vieze kruisspin zien

September wordt ook wel de ‘spinnenmaand’ genoemd. En vooral de kruisspin zien we ineens overal. Waar komt-ie toch ineens vandaan?

De kruisspin leeft langs je huismuren en in je tuin. Daardoor is-ie altijd heel dicht bij de mens en zien we hem dus vaak. Bovendien kan zo’n kruisspin heel groot worden, waardoor hij erg opvalt.

Advertentie

Volwassen
Maar veel meer dan normaal zijn het er volgens spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten niet. “Het zijn er echt niet meer dan normaal. Iedereen denkt van wel, omdat de algemene kruisspin nu volwassen is”, legt hij uit aan het AD. Daarom wordt-ie tijdens de jaarlijkse spinnentelling ook het meest geteld.

Groot
De kruisspin wordt in het voorjaar geboren en kan de hele zomer lang goed eten, waardoor-ie in september ineens groot is. Hoe warmer het weer, hoe groter de spinnen kunnen worden. De vrouwtjes kunnen maar liefst 17 millimeter worden. Brr… Maar echt onderzoek is daar nooit naar gedaan. “Elke spin is anders”, zegt Noordijk.

Verstoppen
Ook al wordt september de ‘spinnenmaand’ genoemd, dit betekent niet dat alleen in september veel spinnen rond en in ons huis lopen. Die zitten er het hele jaar door. Zelfs in de winter. Alleen kunnen ze zich soms goed verstoppen. Bovendien zijn er genoeg spinnen die op de grond leven, in plaats van in een spinnenweb.

Niet eng
Schrik niet: in elk huis leven het hele jaar door tientallen tot honderden spinnen. Maar in plaats van een vliegenmepper of stofzuiger pakken, kun je volgens Jinze het beste er gewoon even naar kijken. Het kan namelijk heel boeiend zijn. “Je hoeft echt helemaal niet bang te zijn.” In Nederland zijn er bovendien geen enge of gevaarlijke spinnen. Daarnaast heb je eigenlijk heel veel aan een spin. Ze eten namelijk vervelende insecten zoals zilvervisjes, muggen, of stofluizen, gewoon op.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van zaterdag 22 februari

woordzoeker

Premium

Wil jij je weekend goed beginnen met een ouderwetse puzzel? Dan heb jij geluk want op deze zaterdag 22 februari hebben wij weer een leuke woordzoeker voor je klaarstaan. Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Je vindt de puzzel terug in jouw bewaarlijst. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien