Zo weet je of ingevroren eten nog kunt eten

Na het avondeten nog 1 portie over? Of fruit bevriezen voor een heerlijke koude smoothie? De meeste etenswaren kun je makkelijk een tijdje in de vriezer bewaren. Maar hoe weet je nu of je ingevroren eten wel of niet nog kunt eten? Wij geven je 4 tips.
Kleur
Eten verliest zijn kleur als je het in de vriezer doet. Dit heeft te maken met uitdroging, omdat de verpakking niet luchtdicht is. Heel lang in de vriezer laten liggen is dan niet heel handig.
Sneeuwvlokjes
Zitten er sneeuwvlokjes op het eten in een afgesloten bakje? Dit is vriesbrand en ontstaat doordat het eten in contact is gekomen met lucht. Het water is er dan uitgelopen en is veranderd in ijs. Vlees kan hierdoor een grijze of bruine kleur krijgen. Je zou het nog wel kunnen eten, maar de smaak en de structuur is waarschijnlijk veranderd en het kan taai en droog zijn.
Geurtje
Als je een bakje overgebleven eten uit de vriezer haalt, ruik je nog niets. De geur ruik je pas als het product is ontdooid. Maar als het een beetje raar ruikt, neem dan geen risico. Vooral vlees en vis kunnen en naar luchtje hebben en daar kun je ook erg ziek van worden.
Textuur
Als het product is ontdooid en de structuur en textuur er anders uitziet dan normaal, moet er al een belletje gaan rinkelen. Ziet het er slijmerig of kleverig uit? Dan kun je het het beste laten staan.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
BEKIJK OOK DEZE DIEPVRIESVIDEO:
Bron: AD. Beeld: iStock