Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Dankzij dit mooie initiatief koop je zonder schuldgevoel vuurwerk

Nederland is trouw aan tradities, zeker als het om Oud & Nieuw gaat. En daar hoort volgens velen vuurwerk bij.

Maar dit gaat niet zonder prijskaartje en vervuiling. 1 januari 2019 kopten de kranten nog dat we met z’n allen voor 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in knallen. Tegenstrijdig, vonden Maura, Jasmijn, Sophie, Florianne en Marijn. Zij richtten daarom Wake Up Knal op om mensen te helpen iets goeds te doen en tóch vuurwerk af te steken.

Advertentie

Op een bewuste manier
Hoe? Oprichter Maura van Styrum vertelt: “We willen bewustzijn creëren omtrent het gigantische bedrag dat wordt uitgegeven aan vuurwerk en laten zien wat voor impact je daar ook mee kunt maken – namelijk het vervullen van duizenden wensen van ernstig zieke kinderen.” Bij hun onderneming Wake Up Knal in samenwerking met Vuurwerkplanet.nl en Make-A-Wish kun je vuurwerk kopen waarvan 50% of 100% van de opbrengst naar de wens van een ernstig ziek kind gaat via Make-A-Wish Nederland. Want “als een kind gelooft dat zijn wens kan uitkomen, gelooft hij ook dat hij beter kan worden”, zegt Maura in het interview.

Beter voor het milieu
Van het geld dat aan het vuurwerk wordt besteed, gaat 50% van de opbrengst naar het initiatief. “Voor de ‘echte goeddoener’ zijn er pakketten op de website waarbij je virtueel vuurwerk ontvangt en er 100% aan Make-A-Wish wordt gedoneerd.” En dat is natuurlijk ook gelijk een stuk beter voor het milieu. Maar ook de echte sierpijlen zijn beter dan de reguliere; er wordt namelijk op gelet dat er zo min mogelijk plastic in wordt verwerkt.

Voor de vuurwerkvoor- én tegenstanders
Vuurwerk helemaal verbieden doen de meiden dus niet. “Wij wilden op een duidelijke manier aan Nederland laten zien dat wij zeker geen vuurwerkverbieders zijn, want op die manier zal er natuurlijk vanuit de vuurwerkkoper weinig aandacht zijn voor ons project.”

Zo’n pijl de lucht in schieten met een glaasje champagne in je hand is ineens nóg leuker, nietwaar? Het vuurwerk kun je online bestellen.

Ook Gezinsvlogger Doortje geeft vuurwerktips. Want, hoe zorg je ervoor dat oudejaarsavond een leuke belevenis wordt voor je kinderen én voor jou? 

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien