Waarom je beter geen afdruipmatje kunt gebruiken

Niet iedereen is gezegend met de luxe van een vaatwasser. Dagelijks zelf afwassen is dan ook vaste prik. Afdrógen daarentegen wordt geregeld overgeslagen, want op een afdruipmatje droogt het immers vanzelf. Maar wist je dat dit hartstikke onhygiënisch is?
Een dergelijk matje is namelijk een grote bron van bacteriën.
Broeiplek
Terwijl het een handige oplossing lijkt en ze veel gebruikt worden, zijn afdruipmatjes helemaal niet zo handig en goed als ze lijken. In de stoffen matjes verzamelen zich namelijk tal van bacteriën, doordat de stof lang nat en warm blijft. Een ideale broeiplek, dus. En je raadt het al: die bacteriën kunnen zich heel gemakkelijk verspreiden op je schone vaat. Schoon worden je kopjes en borden dus allerminst.
Ziekteverwekkers
Microbioloog Jason Tetro vertelt aan Pure + Wow dat meerdere studies aantonen dat vele afdruipmatjes salmonella bevatten. Dit na slechts een paar keer gebruiken na aanschaf. “Ongeveer een op de vijf afdruipmatten heeft een gehalte dat hoog genoeg is om mogelijk ziekteverwekkers over te brengen en te verspreiden”, verklaart hij.
Salmonella
“Zelfs na het schoonmaken kunnen er genoeg bacteriën zijn om de groei van salmonella te ondersteunen, aangezien deze matten vaak vochtig zijn en op warme plaatsen worden bewaard”, benadrukt hij. Toch houdt dit niet in dat we vanaf nu altijd onze vaat moeten afdrogen. Want de microbioloog tipt dat je dergelijke matjes het best kunt vervangen voor een antibacteriële variant.
Antibacteriële afdruipmatjes
“Deze zijn iets minder gangbaar en misschien wat lastiger te vinden, maar een stuk effectiever en beter.” Hij legt uit: “Zulke afdruipmatjes zorgen ervoor dat er minder water blijft liggen op het matje, wat de groeimogelijkheden voor bacteriën verkleint. Bovendien zijn ze voorzien van coatings, wat ze een stuk hygiënischer maakt.”
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Well + Good. Beeld: Getty Images