Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

4 tekenen dat je kamerplanten niet blij zijn - en zó los je dat op

Heb je een huis vol planten, maar zien ze er de laatste tijd niet erg goed uit? Dan kan het zijn dat ze andere verzorging nodig hebben. Met deze simpele aanpassingen wek jij je kamerplanten weer tot leven, en kun je zorgeloos genieten van jouw geliefde groene oase.

Deze vier tekenen wijzen erop dat je kamerplanten niet gelukkig zijn.

Advertentie

Weinig of geen bloemen

Heeft jouw kamerplant veel blad, maar weinig bloem? Dit kan een teken zijn van een stikstof disbalans. Verminder de stikstof meststof als je deze gebruikt, en voeg dit nog maar eens per maand aan de grond toe. Ook kan het wijzen op te weinig licht. De kans is groot dat de bloemen wel gaan bloeien als de plant meer zonlicht krijgt. Tot slot: vergeet uitgebloeide bloemen niet te verwijderen. Want hierdoor komt er ruimte voor nieuwe bloemen.

Vergeelde bladeren

Als het bladgroen van jouw plant plots een gele kleur heeft gekregen, is er ook iets mis. Dit kan namelijk wijzen op dat je de kamerplant té veel water geeft, dat de wortels ervan aan het rotten zijn of dat de plant teveel licht krijgt. Vervelend, maar ook dit is te verhelpen. Test voor je water wilt geven de potgrond. Voelt deze nog vochtig? Dan is bewateren nog niet nodig. En zorg ervoor dat je een schoteltje onder de pot plaatst, waar overtollig water in kan lekken. Zo voorkom je dat de plant verdrinkt, wanneer je wat te fanatiek met de gieter in de weer bent gegaan.

Gescheurde bladeren

Als de bladeren van je kamerplant aan de randen bruin en afgebrokkeld lijken, kan je plant last hebben van zonnebrand. Net als mensen kunnen planten een soort zonnesteek krijgen. Dit komt vooral veel voor bij tropische planten, zoals de geliefde Monstera, die van zon houden maar niet goed tegen een lage luchtvochtigheid kunnen. De gouden tip: plaats de plant in de schaduw en geef hem voldoende water. Als de luchtvochtigheid in de kamer erg laag is, kun je een luchtbevochtiger plaatsen om het vocht in de lucht te stimuleren.

Hangende kamerplanten

Hangt jouw plant? Dan is het een overduidelijk teken dat hij er letterlijk niet gelukkig is. Maar ook hier is wat aan te doen. Neerhangende planten wijzen meestal op uitdroging, en is dat is gemakkelijk te verhelpen door de plant flink water te geven. Test hierbij wel eerst of de grond ook echt droog is, zodat je voorkomt teveel water te geven. En een laatste advies: warme temperaturen vragen om meer water voor je kamerplanten.

Wist je dat je planten ook heel blij worden van een scheutje melk? Avalon legt je uit waarom dat is:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Realsimple. Beeld: iStock

kamerplanten verzorging Libelle

Lees meer

Weekend bezigheid: groene kunstwerkjes achter glas

groene kunstwerkjes

Hou je van groen en doe je mee met de kamerplantentrend, maar dan wél op jouw manier? En ben je een beetje handig? Maak dan deze prachtige groene lijsten om je interieur mee op te fleuren.

groene kunstwerkjes

Dit heb je nodig voor de groene kunstwerkjes

  • •Transparante lijsten van eiken met elastiek: A5 €26,95 / A4 €39,95 / A3 €54,95  (Moebe v
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien