Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hóe kan een kat altijd op z'n pootjes terechtkomen?

Het is een bekend gezegde dat een kat altijd op z’n pootjes terechtkomt. Maar hoe doen onze zachte huisdieren dat eigenlijk?

Het zit als volgt: katten hebben een goed evenwichtsgevoel en zijn enorm lenig. Net als mensen hebben katten ook een evenwichtsorgaan. Alleen bij onze harige vriendjes is dat orgaan een stuk gevoeliger. Daardoor kunnen zij veel sneller bepalen in welke positie hun hoofd zich bevindt – zelfs met hun ogen dicht!

Advertentie

Parachute
Als een kat valt, draait zijn lijf meteen de goede kant op. Dat betekent dat zijn kopje vanzelf omhoog gaat. Vervolgens strekt hij zich razendsnel uit en gaan z’n pootjes opzij. Door deze ‘parachutehouding’ remt het beestje meteen de snelheid van de val.

En daarbij is een kat natuurlijk een stuk lichter dan dat wij mensen zijn. Daardoor komt het dier sowieso een stuk minder hard op de grond terecht.

Schokdempers
Maar ook zitten in z’n pootjes extra veel spieren. Die werken als het ware als een soort ingebouwde schokdempers. Zo kunnen katten dus van een aardig grote hoogte vallen, gewoon weer op hun pootjes terechtkomen en daarna vrolijk doorlopen.

Dit zijn de symptomen van een kat die stervende is:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Klokhuis. Beeld: iStock

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien