Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Is jouw kat te dik? Dít is het beste dieet voor je huisdier

Het is zó verleidelijk om je geliefde huisdier iedere dag allerlei lekkere hapjes tussendoor te geven. Maar wordt jouw kat iets té dik? Libelle legt uit hoe je ’t beestje gezond op dieet zet.

Voor mens en dier geldt dezelfde regel: overgewicht ontstaat door te veel voeding en te weinig beweging. Al die goedbedoelde tussendoortjes zijn dus niet echt een goed idee.

Advertentie

Risico’s te dikke kat
Door castratie of ouderdom neemt energiebehoefte af, terwijl baasjes vaak dezelfde hoeveelheid eten blijven geven. En dat is niet voor de – ehm- poes, want overgewicht kan onder andere diabetes, gewrichtsproblemen en hartaandoeningen veroorzaken. Omdat een te dikke kat zichzelf niet goed kan wassen, kunnen er zelfs vacht- en huidproblemen ontstaan.

Op dieet
Maar hoe zet je een kat nou op dieet? Vaak geven baasjes de kat plots dieetvoer én minder te eten, wat ervoor kan zorgen dat het diertje veel te weinig voedingstoffen binnenkrijgt. Een kat is maar een klein beestje, dus een paar gram voer minder per dag kan al aanzienlijk verschil maken.

Meerdere eetmomenten
Uit onderzoek blijkt dat katten die 4 keer daags gevoerd worden, sneller afvallen dan katten die 2 keer per dag brokjes krijgen. Ook blijkt dat de hoeveelheid vocht in het eten kan bijdragen aan sneller resultaat. Af en toe blikvoer in plaats van standaard droge brokjes geven, is dus een goed idee.

Beweging
Katten zijn slim. Dus geef je ze minder voeding, dan zullen ze hun energieverbruik daar op aanpassen. Maak het ’t beestje dus iets moeilijker om het eten te vinden. Verstop het voer bijvoorbeeld op plekjes, zodat je huisdier eerst moet bewegen voor het eten. En probeer dagelijks wat speelmomenten in te lassen, waardoor je kat nog meer lichaamsbeweging krijgt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: praktijkvoorkattengedrag. Beeld: iStock

 

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien