Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Dít is waarom katten zo graag in kartonnen dozen zitten

Je hoeft maar een seconde een lege kartonnen doos in de woonkamer te zetten of je kat zit er al in. Zelfs als de doos eigenlijk véél te klein is. Maar waar komt die liefde voor dozen eigenlijk vandaan?

De Universiteit van Utrecht heeft hier onderzoek naar gedaan en komt met het verlossende antwoord.

Advertentie

Vriendelijker
De onderzoekers hebben het effect van een kartonnen doos getest op negentien verschillende katten. Deze katten kwamen tegelijkertijd binnen bij een dierenasiel. Tien katten kregen een kartonnen doos in hun nieuwe huis, terwijl de andere negen katten het zonder moesten doen. Wat bleek? De katten die een kartonnen doos kregen, raakten veel sneller gewend aan hun nieuwe omgeving dan de viervoeters zonder. Bovendien waren de katten met doos een stuk vriendelijker tegen mensen.

Nieuwsgierig, maar bang
Hoe dat komt? Ze blijken minder gestrest zijn dankzij de doos. Als ze in het wild zouden leven, maken ze een keuze tussen weglopen of verbergen. En aangezien ze in een nieuwe omgeving eigenlijk geen kant op kunnen, schuilen ze in een doos. Het zijn nieuwsgierige beestjes, maar ook erg voorzichtig. Ze vertrouwen niemand. Ze willen graag in de gaten houden of niemand hen van achter besluipt. En dus zien ze een kartonnen doos als harnas, waarmee ze zich beschermen tegen andere dieren, mensen of verrassingen.

Vertrouwd
Een kartonnen doos voelt dus als iets vertrouwds. Als ze zich thuis voelen in jouw huis en er staat een lege doos, dan kunnen ze het gewoon niet laten erin te gaan zitten of er mee te spelen. En dat vinden wij dan weer hartstikke leuk.

BEKIJK OOK: Zo verwijder je snel (katten)haren van je kleding:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: PureWow. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Hoe aardig je ouders ook zijn, op je 22e wil je wel bij ze weg”

dochter

Premium

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), 2 zoons (18 en 15) en katten Lola en Siepie. Deze week wordt ze compleet verrast door haar 22-jarige dochter.

Mijn dochter is een kind van de boemeranggeneratie. Ze ging het huis uit om te studeren, woonde tijdens haar studie op de campus en kwam daarna terug naar het ouderlijk huis. Dat was gezellig, maar het gaf wel een ontzettende rommel. Ja, mijn zoons zijn ook slordig, maar die hebben tenminste elk maar 2 paar schoenen om rond te laten slingeren. Mijn dochter heeft er 40. Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien