Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Dit waren dé kerstgerechten die in de jaren 70 op tafel stonden

Kant- en klare maaltijdboxen, voorgesneden groente, exotisch fruit. Die dingen waren hier in de jaren ’70 allemaal nog niet te koop. De fonduepan stond op tafel, plus nog veel meer lekkere dingen. Dít waren populaire gerechten voor het kerstdiner in de Seventies.

Je begon natuurlijk met een borreltje en lekkere hapjes. Asperges gerold in een plakje ham en gevulde eieren deden het goed. Net als toastjes met paté of met een plakje ei en een toefje tomatenketchup erbovenop. En iedereen dipte erop los: knapperige stukjes wortel, bloemkool, komkommer in een lekker dipsausje dopen, was helemaal ‘in’.

Voorgerechten
Het kerstdiner werd vaak afgetrapt met soep. Groentesoep met balletjes of – iets chiquer – kreeftensoep uit blik. Want een verse kreeft kon je niet zomaar krijgen. De krabcocktail met whiskysaus op een bedje van fijngesneden ijsbergsla was het helemaal. Net als de Hollandse garnalencocktail. Ook waren de pasteitjes met ragoût niet aan te slepen.

Advertentie

Hoofdgerechten
In veel Nederlandse huiskamers stond de fonduepan op tafel, dat was toen iets nieuws. Spiritus in een bakje en met lange vorken vlees laten garen in de gloeiend hete olie. En je huiskamer lekker stinken. Salades, stokbrood met kruidenboter en sausjes maakten het avondje fonduen compleet. Of natuurlijk kaasfondue!

Traditioneel werd er ook veel wild gegeten. Zoals konijnenbout met compote (die maakte je zelf) of hazenpeper met puree en stoofpeertjes. Gerechten uit de (toen) hippe Römertopf, een aardewerken stoofpot voor in de oven. Rösti-rondjes erbij. Ook biefstuk stroganoff was een heel exclusief gerecht.

Dessert
Met een citroenbavarois als afsluiter maakte je helemaal de blits. Lekker met de gelatine en eiwitten in de weer. Of een coupe met bolletjes vanille-ijs en warme chocoladesaus, dé beroemde Dame Blanche.

Best smullen eigenlijk, zo’n retro-kerstdiner.

Meer lekkere recepten en handige keukentips? Volg Libelle Lekker Nederland op Facebook

Beeld: iStock

Schrijfster Susan Smit: “De liefde is eindelijk compleet en volwassen”

Susan-Smit-Libelle-interview-premium

Premium

De nieuwe roman van Susan Smit (45) gaat grotendeels over een vergeten groep vrouwen in Nederlands Indië. Journalist Liddie Austin sprak met Susan over haar boek Tropenbruid, haar huwelijk en vooral over de liefde. “Ik beloofde Onno dat ik nooit méér met hem zal kibbelen dan knuffelen.”

Het ei is gelegd. Tropenbruid, de 5e roman van Susan Smit, is naar de drukker. Daar drinken we op een koude winterochtend gemberthee met kurkuma en honing op in haar keuken in de Amsterdamse Jordaan. Tropenbruid vertelt, zoals vaker bij Smit, het verhaal van een vrou

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien