Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Kun je pompoen ook aan je huisdier geven of is dit giftig?

Het is herfst en dat betekent dat het pompoenenseizoen in volle gang is. We maken er lekkere soep of stampotten van en we versieren ons huis ermee. Maar hoe zit het eigenlijk met huisdieren en pompoen? Mag je pompoen aan je huisdier geven of is dit giftig?

Wij leggen het je hier uit.

Advertentie

Mag je pompoen aan je huisdier geven?

Wanneer je pompoen op de juiste manier én in de juiste hoeveelheden aan je huisdier geeft, dan kan het zeker een lekkere en gezonde aanvulling zijn op zijn of haar dagelijkse menu. Pompoen zit namelijk vol met belangrijke vitamines en mineralen, zoals bèta caroteen, magnesium, kalium, ijzer, zink, vitamine A en vitamine C.

De gezondheidsvoordelen van pompoen voor je huisdier

Pompoen heeft de volgende gezondheidsvoordelen voor je huisdier:

  • Het bevat weinig vet en is daarom een verantwoord tussendoortje voor je huisdier.
  • De vitaminen en mineralen helpen om de huid en vacht van je huisdier hydrateren.
  • Omdat het rijk is aan vezels heeft het een positief effect op het spijsverteringsstelsel van je huisdier. Je kunt het bij obstipatie geven om de ontlasting wat dunner te krijgen maar ook bij diarree om de ontlasting juist wat vaster te krijgen.
  • Je kunt het aan je huisdier geven als het overgewicht heeft en geleidelijk moet afvallen. Je huisdier wordt er niet dik van maar houdt er wel een verzadigd gevoel aan over.
  • Als de maag van je huisdier van streek is kan pompoen helpen om het weer tot rust te krijgen.
  • Pompoen bevat stoffen die belangrijk zijn voor gezonde ogen.

Waar moet je op letten als je pompoen aan je huisdier geeft?

De meeste huisdieren kunnen zonder problemen pompoen eten, mits je er natuurlijk niet te veel van geeft. Blijf wel altijd goed in de gaten houden hoe je huisdier reageert op de pompoen, omdat sommige huisdieren ze nu eenmaal beter verdragen dan anderen. Als je zelf met pompoen gaat koken dan kun je je huisdier prima laten meegenieten. Geef alleen nooit de stengel of schil aan honden en katten, omdat ze deze niet goed kunnen verteren. Geef ook nooit een stukje van een pompoen die je als lantaarn hebt gebruikt. Deze kunnen namelijk schimmels of bacteriën bevatten die ziekte kunnen veroorzaken.

Zó kun je pompoen het beste geven

Je kunt pompoen op verschillende manieren aan je huisdier geven. Zo zou je pompoen uit blik kunnen geven. Let er alleen wel op dat je pure pompoenpuree aanschaft en geen bak- of taartmix waar veel suikers en zout aan zijn toegevoegd. Je zou ook zelf pompoenpuree kunnen maken. Je kunt de puree dan eventueel ook nog invriezen zodat je het af en toe kunt ontdooien en aan je huisdier kan geven. Daarnaast kun je de pompoen ook nog door het voer van je huisdier mengen. Voor honden kun je het beste beginnen met één tot twee eetlepels. Volwassen katten kunnen gemiddeld dagelijks 0,5 tot 1 theelepel pompoen hebben.

Leuke serveertip: zo kun je van een pompoen een heerlijke soepkom maken:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Discus.nl. Beeld: iStock

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien