Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wat is de leeftijd van je kat in mensenjaren? Zó reken je dat uit

Vergeet de oude richtlijn dat je de leeftijd in mensenjaren van je kat uitrekent door elk poezenjaar met zeven te vermenigvuldigen. Hierbij worden er namelijk verschillende aspecten niet overwogen die wel effect hebben op de ‘mensenleeftijd’ van je kat.

Volgens Cat Care is de kat na één jaar net zo ver in haar ontwikkeling als een 15-jarige persoon, en na twee jaar net zo ver als een 24-jarig persoon. Vanaf dit moment is de kat volwassen en komt ieder volgend jaar overeen met zo’n vier tot vijf mensenjaren, zoals deze poster laat zien.

Advertentie

Is Luna of Simba dus bijvoorbeeld 10 jaar, dan komt ongeveer overeen met een mens die de leeftijd van 56 bereikt.

Levensfasen

Nog zo’n feitje in de categorie ‘ik wist niet dat ik dit zo graag wilde weten’: de levensfase van je poes. Is Simba nu eigenlijk een kind, junior, volwassene, senior, bejaarde of hoogbejaarde? En vanaf welke leeftijd zou je de gezondheid vaker moeten monitoren door een dierenarts?

Kind: 0 tot 4 maanden
De kitten groeit en ontwikkelt zich heel snel.

Junior: 5 maanden tot 1 jaar
De kat bereikt in deze periode zijn volledige groei en went aan zijn huis.

Volwassen: 1 tot 6 jaar
De kat is nu volwassen, zowel fysiek als in gedrag en vaak gezond en actief.

Senior: 7 tot 10 jaar
Oei, Simba loopt vanaf de seniorenfase risico op ouderdomsziektes zoals chronische nierziekte of artritis. Het is daarom verstandig om vanaf deze leeftijd minimaal één keer per jaar langs de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck.

Bejaard: 11 tot 14 jaar
Voor een bejaarde kat is het verstandig om de gezondheidscheck op te voeren naar minimaal twee keer per jaar.

Hoogbejaard: 15 jaar en ouder
Dit is de laatste fase, waarin je kat hoopt nog een rustig en fijn leven te leiden voor de periode dat hij nog bij je is. Houd ‘m goed in de gaten en ga optioneel in overleg met de dierenarts ieder kwartaal de gezondheid van je kat checken.

Hoe oud wordt een kat?

Tegenwoordig worden katten gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar oud. Maar wees gerust: in Amerika leefde de zogeheten kat Creme Puff maar liefst 38 jaar en 3 dagen. Dat zal die actieve Simba vast wel verslaan, nietwaar?

Zó ontdek je wat jouw (ogenschijnlijk) lieve kat uitspookt als je er niet bent:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Cat Care. Beeld: iStock

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien