Nu te koop: speciale uitgave Libelle Vrijheid 75 jaar

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom maken we grappen op 1 april?

De 1-april-grap in de video is goed gelukt, grappig en om te lachen. Er zijn helaas ook heel veel grappen die in minder goede aarde vallen. Maar waarom nemen we elkaar eigenlijk in het ootje op 1 april?

Een 1-april-grap is een traditie waarbij mensen elkaar voor de gek proberen te houden. Niet alleen in Nederland komt dit fenomeen voor, maar zelfs internationaal foppen mensen elkaar om de haverklap op 1 april. In Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis) en in Engelstalige landen wordt de dag April Fool’s Day (April dwazendag) genoemd.

Advertentie

Muggentongen
De oudste 1-april-grappen dateren uit de zestiende eeuw waarbij een baas zijn knecht op pad stuurde om iets te halen wat niet bestond, zoals bijvoorbeeld één kilo muggentongen. Wat de reden is waarom mensen zijn begonnen met het maken van grappen op 1 april is onduidelijk. Uit sommige bronnen blijkt dat 1 april bestaat omdat mensen rond die tijd hard op het land aan het werk waren en behoefte hadden om te lachen en te plagen. Uit andere bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april juist is ontstaan bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender. Deze kalender veranderde toen Paus Gregorius XIII in 1582 opdroeg om deze te veranderen.

Eerste slachtoffers
Eerst werd Nieuwjaar namelijk gevierd van 25 maart tot en met 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of het nieuwe kalendersysteem weigerden aan te nemen, werden slachtoffer van allemaal verschillende soorten grappen. Van uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes tot en met grappige presentjes.

Welk verhaal de juiste is, is tot nu toe nog steeds onbekend. Want de oudste 1-april-grap uit Nederland stamt uit 1561, vóór de verandering van de gregoriaanse kalender. En de oudste opgeschreven 1-april-grap ter wereld komt uit Frankrijk en dateert uit 1508.

LEES OOK:

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95. 

Bron: Wikipedia, WillemWever, Historie.net  Beeld: iStock

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien