Libelle Beauty cadeaubox met 77% korting!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom maken we grappen op 1 april?

De 1-april-grap in de video is goed gelukt, grappig en om te lachen. Er zijn helaas ook heel veel grappen die in minder goede aarde vallen. Maar waarom nemen we elkaar eigenlijk in het ootje op 1 april?

Een 1-april-grap is een traditie waarbij mensen elkaar voor de gek proberen te houden. Niet alleen in Nederland komt dit fenomeen voor, maar zelfs internationaal foppen mensen elkaar om de haverklap op 1 april. In Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis) en in Engelstalige landen wordt de dag April Fool’s Day (April dwazendag) genoemd.

Advertentie

Muggentongen
De oudste 1-april-grappen dateren uit de zestiende eeuw waarbij een baas zijn knecht op pad stuurde om iets te halen wat niet bestond, zoals bijvoorbeeld één kilo muggentongen. Wat de reden is waarom mensen zijn begonnen met het maken van grappen op 1 april is onduidelijk. Uit sommige bronnen blijkt dat 1 april bestaat omdat mensen rond die tijd hard op het land aan het werk waren en behoefte hadden om te lachen en te plagen. Uit andere bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april juist is ontstaan bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender. Deze kalender veranderde toen Paus Gregorius XIII in 1582 opdroeg om deze te veranderen.

Eerste slachtoffers
Eerst werd Nieuwjaar namelijk gevierd van 25 maart tot en met 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of het nieuwe kalendersysteem weigerden aan te nemen, werden slachtoffer van allemaal verschillende soorten grappen. Van uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes tot en met grappige presentjes.

Welk verhaal de juiste is, is tot nu toe nog steeds onbekend. Want de oudste 1-april-grap uit Nederland stamt uit 1561, vóór de verandering van de gregoriaanse kalender. En de oudste opgeschreven 1-april-grap ter wereld komt uit Frankrijk en dateert uit 1508.

LEES OOK:

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95. 

Bron: Wikipedia, WillemWever, Historie.net  Beeld: iStock

Zo ziet deze week (14 juli t/m 20 juli) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.
Numerologie werkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien