Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: werkt babyolie tegen muggen?

Muggen vieren feest in de zomer. Ben jij nog niet geprikt en ga je momenteel dus zonder muggenbult door het leven? Dan ben je een uitzondering. 

Er zijn genoeg crèmes en zalfjes die de jeuk verlichten, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Is er naast DEET – dat volgens Frans onderzoek bij een teveel aan gebruik schadelijk kan zijn voor je zenuwstelsel – nog een effectief, natuurlijk middeltje dat de insecten op afstand houdt?

Advertentie

Zzzzzwitsal
Naast dat babyolie heerlijk ruikt, raden sommige moeder op social media en internetfora aan om het ook als anti-muggenmiddel te gebruiken. “We ontdekten dat ons zoontje erg allergisch was voor muggenbeten. Ik smeerde babyolie op al m’n kinderen – geen één muggenbeet!”, schrijft iemand bijvoorbeeld. Maar vanuit producenten van babyolie zelf zoals Zwitsal klinkt er niks over – en het lijkt ons dat ze het van de daken zouden schreeuwen als hun goedje inderdaad muggen verjaagt.

Eucalyptusolie
Door olie zou het voor muggen moeilijk worden in je huid te bijten. Maar of je dat resultaat met babyolie bereikt? Experts denken vooralsnog van niet. Daar is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Maar Bart Knols, medisch entomoloog en schrijver van het boek Mug, zweert bij lemon-eucalyptusolie. Hij gebruikt die zelf ook: “We hebben het getest en bij sommige proefpersonen hield de werking zelfs tot wel tien uur aan.” Let er bij aankoop wel op dat er citriodiol in zit: de werkzame stof die muggen volgens de expert tot wel acht uur op afstand houdt.

Toch maar DEET?
De Consumentenbond adviseert nog altijd DEET – maar niet voor kinderen onder de zes jaar. Nee, voor de kleinste prooien van muggen kun je volgens de bond het best gaan voor een middel met citriodiol (zoals lemon-eucalyptusolie, dus) of icaridine. Het is zeker ook een goed idee om een klamboe aan te schaffen. Die houdt niet alleen muggen tegen, maar ziet er ook nog eens hartstikke idyllisch uit.

Bron: Consumentenbond, Margriet. Beeld: iStock

Last van muggenbulten? Dit is wat je vooral wel en niet moet doen:

Tessel Tindert: “Hij noemde mijn dochter Julie een lekker wijf”

Als ik thuis kom na mijn bezoek aan Taco blijkt mijn opnameapparaatje niet gewerkt te hebben. Maar ik vind het niet erg, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om deze avond nog eens te beluisteren.

Ik schenk een groot glas wijn in, schud wat nootjes in een bakje en laat het bad vollopen. In het warme water laat ik Taco letterlijk van me afglijden. Ik overdenk de avond, de vier maanden dat ik met hem heb gedate, zijn leugens, zijn bedrog, mijn gevoel over hem. Zou ik nu niet in bad zitten, dan zou ik God op mijn blote knoeien bedanken dat hij me niet verliefd op deze man

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien