Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Dít is de beste manier om wakker en energiek te blijven met oud en nieuw

Energiek blijven met oud en nieuw kan een uitdaging zijn. Zo’n hele dag en nacht doorhalen is niet aan iedereen besteed. Hoe zorg je ervoor dat je voor twaalf uur ’s nachts niet aan het knikkebollen bent? 

We vroegen het Libelle’s dokter Rutger. Want de volgende ochtend je familie en buren gelukkig nieuwjaar wensen is leuk, maar op het moment suprême nóg leuker.

Advertentie

Dokter Rutger, is het verstandig om een powernap te nemen op oudjaarsdag?
“Een powernap kan zeker helpen om fitter te zijn rond twaalf uur ’s nachts. Maar dan wel een powernap van een half tot één uur. Niet langer.”

Zou je hoe ouder je bent meer baat hebben bij zo’n dutje voor twaalf uur ’s nachts?
“Daar heeft leeftijd niet zoveel mee te maken. Het ligt eraan wat je overdag gedaan hebt en hoe vroeg of laat je die dag bent opgestaan. Meer arbeid is sneller moe – al kan sporten je juist energie geven. Vroeger opstaan betekent vaak ook sneller moe in de avond.”

Hoeveel zou je moeten slapen op de nacht van 30 op 31 december, oudjaarsdag dus, om goed uitgerust te zijn?
“De hoeveelheid slaap op oudjaarsdag verschilt per persoon. Goed uitslapen is belangrijk. Bij de één is dat 6 uur, bij de ander 8 uur.”

Wat kun je het best eten op oudjaarsdag om zo fit en opgewekt mogelijk het nieuwe jaar in te gaan?
“Voeding met langzame koolhydraten en vezels, zoals bruin brood, groenten, rijst, aardappelen en pasta. Maar dat zal lastig worden voor de meesten, met het oog op alle oliebollen en appelflappen.”

En eh, koffie drinken?
“Koffie kan je de benodigde energie geven, maar je moet er niet teveel van drinken: maximaal zo’n twee kopjes.” Teveel cafeïne kan namelijk zorgen voor een dip.

Dokter Rutger

Rutger Verhoeff (1979) is Libelle’s vloggende, bloggende en schrijvende huisarts bij wie we met onze meest prangende gezondheidsvragen terecht kunnen. Volg dokter Rutger op Libelle TV.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

vrouwenkwalen

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien