Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Dikke kans dat jij ook weer een bruiloft op de planning hebt staan de komende maanden. Tegenwoordig vragen steeds meer bruidsparen om geld als huwelijkscadeau, maar hoeveel moet je nou geven?

Volgens de etiquette is het eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat een bruidspaar om een envelopje vraagt op de grote dag. Het grootste ‘probleem’ met een envelopje is dat het bruidspaar letterlijk kan zien hoeveel geld je aan hen geeft en dat kan mensen nog weleens in verlegenheid brengen omdat het ontzettend veel óf juist misschien wat weinig is.

Advertentie

Botervloot
Daarnaast is het gewoonweg niet helemaal duidelijk wat voor bedrag je nu ‘hoort’ te geven op een huwelijksfeest. Het is immers (nog) geen gevestigde huwelijkstraditie. Geld vragen bij een huwelijk is helemaal iets van nu en bijna niemand heeft nog traditionele verlanglijsten bij een warenhuis of servieszaak klaarliggen. Want tja… De meeste bruidsparen zitten niet meer te wachten op soepterrines en botervloten van een peperduur servies, om maar wat te noemen. Die hebben liever een bijdrage voor bijvoorbeeld de huwelijksreis. En eigenlijk snappen we dat wel.

Drie categorieën
Aan de hand van verschillende discussies op het internet worden bruidsparen eigenlijk in drie categorieën onderverdeeld:

  1. Collega’s en kennissen
  2. Vrienden en familie
  3. Naaste familie en beste vrienden

Nu hoort er bij geen enkele categorie een vast bedrag. Het gaat er natuurlijk op de eerste plaats om wat je zelf kunt missen. Daarnaast heb je misschien al veel investeringen gedaan in de bruiloft (denk aan een vrijgezellenfeest, een tripje naar het buitenland of een geheel nieuwe outfit omdat de dresscode daar om vroeg).

Collega’s en kennissen
Over het algemeen is men het er op het internet over eens dat je collega’s en kennissen een bedrag schenkt tussen de € 20,- en € 40,- Die kosten hangen weer af van het feit of je in je eentje komt (dan kun je gerust € 20,- geven) en of je bijvoorbeeld alleen op het feest genodigd bent, of ook op andere momenten van de dag.

Familie en vrienden
In de volgende categorie wordt vaak al iets meer geschonken. Vrienden en familie krijgen van de meeste mensen tussen de € 35,- en € 50,- of soms nét iets meer als je bijvoorbeeld als koppel schenkt terwijl je ook nog eens daggast bent.

Naaste familie en beste vrienden
Tenslotte krijgen beste vrienden en naaste familie van de meeste mensen tussen de € 50,- en de €150,- Daar zit nog wel een groot verschil tussen, vind je niet? Dat komt omdat sommige mensen aangeven dat ze bijvoorbeeld al de uitnodiging ontworpen hebben, de bruidsmake-up hebben gedaan of anderzijds al een tijdrovende rol vervuld hebben voor de bruiloft. Het bruidspaar verwacht vaak dan niet dat je ook nog eens met een flink geldbedrag aan komt zetten.

Conclusie
Belangrijk punt en tegelijkertijd de conclusie blijft: geef vooral wat goed voelt en wat je je kunt veroorloven, ook als dit bedrag (veel) hoger of lager uitvalt dan de bovengenoemde richtlijnen. Het bruidspaar heeft je tenslotte uitgenodigd omdat ze je er graag bij willen hebben en niet omdat je met een envelopje aan komt zetten.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland.

Bron: Trouwplannen.nl, Bruiloftinspiratie en InfoNu.nl. Beeld: iStock

Doe het lekker zelf: maak dit multifunctioneel kledingrek voor al je modemoois

kledingrek

Premium

Gek kun je worden van jassen die niet meer aan de kapstok passen, van rondslingerende kleding en van sjaaltjes de je nooit kunt vinden. Met wat planken maak je van een kledingrek zo een multifunctioneel rek. Superhandig, want behalve kleding kun je daar ook alle schoenen en accessoires kwijt. Ideaal voor in de hal of de slaapkamer!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien