Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: zó kun je kaas het beste bewaren

Ben je dol op kaas en zijn de stukken schimmelkaas en nagelkaas dan ook niet aan te slepen in jouw huishouden? Dan wil je er natuurlijk wel zo lang mogelijk van genieten. Met deze tips krijg je dat voor elkaar, want zó kun je kaas het beste bewaren.

Goed nieuws: harde kaas is lang houdbaar. En als er wat schimmelvorming ontstaat, kan je dit gemakkelijk verwijderen met een mesje. Zorg er wel voor dat je er ruim 2,5 centimeter omheen snijdt en dat je mes de schimmel niet aanraakt.

Advertentie

Kaaspapier
Allereerst is het belangrijk dat je kaas in kaaspapier bewaart. De binnenzijde hiervan is namelijk voorzien van een laagje vershoudfolie. Dit folielaagje zorgt ervoor dat de kaas niet kan uitdrogen. Heb je geen kaaspapiertje bij handen? Dan volstaat een stukje ouderwets huishoudfolie ook prima.

Bewaardozen
Je hoort veel over handige kaasdozen waarin je jouw stukken kaas goed kunt bewaren in de koelkast. Toch is dit niet de beste manier. Want deze plastic bewaardozen kunnen het condensvocht niet kwijt, wat vroegtijdige schimmelvorming kan veroorzaken.

Harde kaas bewaren
Onder harde kaas vallen kazen als Pecorino en Parmezaan. Deze kazen zijn ongeopend tot wel 4 maanden houdbaar. Om zo lang mogelijk van deze smaakmakers te genieten, kun je ze geopend het beste in de koelkast bewaren. Ze blijven dan tot wel 6 weken goed. In de vriezer blijft de kaas een half jaar goed, al kan de smaak er wel door achteruit gaan.

Halfzachte kaas bewaren
Met halfzachte kaas beleg je jouw dagelijkse boterham, want hier valt onder andere de Goudse kaas en pittige Emmentaler onder. Deze blokken gaan iets minder lang mee dan harde kaas, want zijn ongeopend tot ongeveer 2 maanden goed. Geopend kun je de de kaas 2 tot 3 weken in de koelkast bewaren. Invriezen kan, mits de kaas niet té zacht is.

Zachte kaasjes bewaren
Zachte kaasjes zijn die heerlijke smeuïge kaasjes voor op de kaasplank. Denk hierbij aan blauwe kaas, roombrie of mozzarella. Zachte kaas bevat het minst vocht, waardoor ze slechts 1 á 2 weken houdbaar zijn. Invriezen is bij zachte kaasjes een slecht idee, aangezien ze na het ontdooien kunnen gaan kruimelen en minder smeuïg zijn.

Bekijk hier ook de tip van Libelle TV voor het langer houdbaar houden van je kaas:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Voedingscentrum, Tonnard Kaas. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien