Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is een natuurbegrafenis?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om na hun dood in de natuur te worden begraven, in plaats van op een normale begraafplaats. Maar wat houdt een natuurbegrafenis nu precies in? En wat zijn de voordelen van zo’n laatste rustplek in de natuur?

Volgens Wim Midwoud, werkzaam bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), verdubbelt het aantal natuurbegravingen ongeveer elke 2 jaar. Waar er in 2015 nog 250 groene uitvaarten plaatsvonden, was dit aantal in 2019 al gestegen tot 1.500, vertelt hij aan nu.nl.

Advertentie

Wat is een natuurbegrafenis?

Op eigen houtje ergens in de natuur een mooie plek uitkiezen, mag bij een natuurbegrafenis niet. In Nederland mogen dit soort begrafenissen alleen plaatsvinden op officiële begraafplaatsen. In Nederland zijn er daarom al inmiddels 18 speciale natuurbegraafplaatsen, veelal op de hei en soms in het bos. Je kunt een laatste rustplaats herkennen aan bijvoorbeeld een gedenkboom, een kei of houten plaatje. Grafstenen en andere ornamenten zijn verboden, er mogen alleen materialen gebruikt worden die vergaan, veranderen of overwoekerd raken. Hierdoor is het graf na verloop van tijd ook alleen nog maar te vinden met een gps.

Voordelen natuurbegrafenis

Dat natuurgraven nooit worden geruimd, is voor veel mensen een belangrijke reden om voor een groene uitvaart te kiezen. Als een natuurbegraafplaats eenmaal vol is, dan blijft die voor altijd behouden als natuurgebied. “Die eeuwige grafrust is voor veel Nederlanders een mooie optie”, zo verklaart Walter Kooy, voorzitter van branchevereniging Brana. Ook het feit dat steeds meer Nederlanders bezig zijn met duurzaamheid, speelt volgens hem een rol. “Er gaat niets de grond in wat zich niet kan verbinden met de aarde. Daarom worden er eisen gesteld aan de kist en kleding van de overledene.”

Geen tekort aan plekken

Vrees voor een tekort aan plekken is er overigens niet. Omdat er steeds meer nieuwe begraafplaatsen bij komen (dit jaar 3) blijven er ook steeds meer plekken bij komen. Toch vissen inwoners van West-Nederland vaak achter het net. In deze regio zijn er bijna geen natuurbegraafplaatsen en het is nog maar de vraag of die er wel gaan komen. “Of ergens een natuurbegraafplaats kan komen, is afhankelijk van de grondwaterstand. Die is in het zuiden en oosten van het land een stuk lager dan in het westen”, legt van Midwoud uit.

Wetswijziging

Marcel Kooy hoopt dan ook op een wetswijziging: “We hopen dat minister Knops binnenkort bij de wijziging van de wet op de Lijkbezorging de eisen rond de grondwaterstand zo aanpast, zodat ook in de Randstad natuurbegraven mogelijk wordt gemaakt.” Als de regels niet worden aangepast, zou een natuurbegraafplaats in het westen theoretisch nog steeds mogelijk zijn door de grond daar kunstmatig te verhogen, zo legt van Midwoud uit. “Maar je kunt je natuurlijk afvragen of het dan nog wel een natuurbegraafplaats is.”

Kosten natuurbegrafenis

De kosten van een natuurbegrafenis vallen over het algemeen lager uit dan die van een reguliere begrafenis. Zo heb je bij een reguliere begrafenis kosten die zijn opgebouwd uit grafrecht, onderhoudskosten, een grafmonument en begraafkosten. Bij een begrafenis op natuurbegraafplaats zijn de kosten over het algemeen opgebouwd uit grafrecht en begraafkosten. Een grafmonument is er meestal niet en er zijn geen onderhoudskosten voor de cliënten.

In dit onderstaande overzicht van natuurbegraafplaats Hillig Meer kun je zien wat een natuurbegrafenis ongeveer kost en wat het verschil is qua kosten met een reguliere begraafplaats. De eerste 2 begraafplaatsen zijn dus reguliere begraafplaatsen en de 3e is een natuurbegrafenis. 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien