Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom heet Prinsjesdag eigenlijk Prinsjesdag?

Koningsdag heet Koningsdag omdat we de verjaardag van de koning vieren. Maar waarom heet Prinsjesdag eigenlijk zo? Wij leggen je uit hoe het zit.

Daarvoor moeten we wel even terug in de tijd. In de 18e eeuw was 8 maart een feestelijke dag: prins-stadhouder Willem V was namelijk jarig. Bovendien werd op deze dag de ‘prinsgezindheid’ gevierd, destijds een politieke stroming. Deze dag heette, je raadt het al, Prinsjesdag.

Advertentie

Waarom heet Prinsjesdag Prinsjesdag?

Vanaf 1814 sprak de koning op deze dag het volk toe met een persoonlijke boodschap die hij ook zelf schreef. Vanaf 1848 ging de ministerraad de tekst schrijven en begon de toespraak meer op de troonrede te lijken. Dit leek al veel meer op de Prinsjesdag die we vandaag nog kennen.

Grondwet

In september 1930 werd het lezen van de troonrede tot Prinsjesdag gedoopt. In de Grondwet is opgenomen dat dit op de 3e dinsdag in september moet plaatsvinden en dat het door of namens de koning wordt gedaan.

Hoedjes en de jurken van Máxima

Op Prinsjesdag kijken we naar één ding nog liever dan naar de hoedjes van de aanwezigen: de jurk van koningin Máxima. Dit zijn de jurken die Máxima de afgelopen jaren droeg tijdens Prinsjesdag. Welke is jouw favoriet?

Máxima droeg vorig jaar een japon van wollen crêpe met daarbij een cape, ontworpen door Jan Taminiau. Op haar hoofd droeg ze een bijpassende robijnrode hoed, een velour pillbox. Ook droeg de koningin het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Benieuwd wat er met de jurken van Máxima gebeurt na Prinsjesdag? Dat zie je in deze video:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Quest, Ze. Beeld: ANP

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien