Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom heet Prinsjesdag eigenlijk Prinsjesdag?

Koningsdag heet Koningsdag omdat we de verjaardag van de koning vieren. Maar waarom heet Prinsjesdag eigenlijk zo? Wij leggen je uit hoe het zit.

Daarvoor moeten we wel even terug in de tijd. In de 18e eeuw was 8 maart een feestelijke dag: prins-stadhouder Willem V was namelijk jarig. Bovendien werd op deze dag de ‘prinsgezindheid’ gevierd, destijds een politieke stroming. Deze dag heette, je raadt het al, Prinsjesdag.

Advertentie

Vanaf 1814 sprak de koning op deze dag het volk toe met een persoonlijke boodschap die hij ook zelf schreef. Vanaf 1848 ging de ministerraad de tekst schrijven en begon de toespraak meer op de troonrede te lijken. Dit leek al veel meer op de Prinsjesdag die we vandaag nog kennen.

Grondwet
In september 1930 werd het lezen van de troonrede tot Prinsjesdag gedoopt. In de Grondwet is opgenomen dat dit op de 3e dinsdag in september moet plaatsvinden en dat het door of namens de koning wordt gedaan.

Benieuwd wat er met de jurken van Máxima gebeurt na Prinsjesdag? Dat zie je in deze video:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Quest, Ze. Beeld: ANP

Lees meer

Speel hier de snackpuzzel van zondag 23 februari gratis

snackpuzzel

Premium

Zin in een puzzel? Waag je dan aan deze gratis snackpuzzel van zondag 23 februari – gewoon lekker online. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en je hebt 7 dagen om de snackpuzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien