Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: Waarom je als je elke noot mist tóch denkt dat je mooi zingt

Onder de douche klink je als de nieuwe Voice of Holland, maar als je voor de grap eens een opname van je zangkunsten maakt, komt een schorre kraai meer in de buurt. Hoe kan dat toch? Libelle legt het uit. 

Volgens Martin Birchall van de University College London zijn de meeste mensen teleurgesteld als ze hun eigen stem terug horen.

Advertentie

Vervorming

“We zijn zo gewend aan de manier waarop onze stem in ons hoofd klinkt, ook al is dat beeld eigenlijk vervormd. Als we dan een opname beluisteren, lijkt het alsof we onszelf niet meer (her)kennen”, legt de professor uit. Hoe dat komt? Het zit zo: als je geluiden hoort dan komen de geluidsgolven binnen in je oren en deze golven vibreren je trommelvlies. Deze golven worden door je brein omgezet in geluid. Als je jezelf hoort praten dan trillen niet alleen je trommelvliezen, maar ook je stembanden en je luchtwegen.

Lagere stem

Daarnaast hoor je als je zelf praat je stemgeluid van 2 kanten. Je hoort de geluidsgolven die van je mond naar je oren gaan en de geluidsgolven die ‘intern’ via je nek, naar je hoofd en dan naar je oren gaan. Als je je stem opneemt, hoor je alleen dat eerste, terwijl het tweede vaak juist mooier klinkt. Dat komt omdat via de tweede weg alleen de lage klanken opgepikt worden, waardoor je stem lager klinkt dan het is. Mensen vinden een lage stem vaak warmer en prettiger klinken.

Waarom zingen mensen vals?

Dat je stem prettiger klinkt in je hoofd is één ding, maar hoe komt het dat je vals zingt? Dat kan verschillende oorzaken hebben en met veel oefenen kun je het zelfs oplossen. De eerste oorzaak is dat je het verschil in toonhoogtes niet goed kunt horen. De ergste vorm hiervan wordt toondoofheid genoemd, maar hier heeft slechts 4% van de mensen ter wereld last van. Deze mensen horen helemaal niet of de ene toon hoger of lager is dan de ander. Het is een bepaalde verbinding tussen 2 hersengebieden die dan niet werkt. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij niet toondoof bent, maar dat die verbinding in de hersenen wat minder sterk is, waardoor je snel noten mist.

Technieken

Vals zingen kan ook te maken hebben met geen controle hebben over je spieren tijdens het zingen. Hierdoor zing je vaak onbedoeld een te hoge of een te lage toon. Gelukkig kun je je stembanden, net als spieren, goed trainen. Dit doe je met zang- en ademtechnieken. Ook kun je je gehoor trainen, waardoor je beter hoort op welke toonhoogte je zingt. Wanneer je deze technieken onder de knie krijgt, lukt het je steeds beter je stem te controleren.

Wil je horen hoe je stem écht klinkt? Daar is een simpel trucje voor.

Pak je oordopjes er maar bij: deze mensen zingen karaoke

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metro. Beeld: iStock

Lees meer

Als antibiotica niet meer werkt: dit moet je weten over bacteriofagen

bacteriofagen

Premium

We worden steeds resistenter voor antibiotica, en dat is volgens artsen een groot probleem. Gelukkig is er een alternatief: bacteriofagen. Wat zijn dat en waarom is die therapie in Nederland nog geen optie?

Inge: “Vijf jaar geleden kreeg ik een blaasontsteking. Die is niet adequaat aangepakt, waardoor ik met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis belandde. Daarna ben ik nooit goed hersteld. Geregeld moest ik met spoed naar de huisarts omdat ik me beroerd voelde. Dan kreeg ik een nieuwe dosis medicijnen om de ontsteking eronder te krijgen, maar pillen hie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien