Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Dit is waarom iedereen met de seizoenen mee zou moeten eten

De kans is groot dat je, zonder dat je het doorhebt, al met de seizoenen mee eet. Denk aan watermeloen en aardbeien in de zomer en een pompoensoepje in het herfst. Maar wist je dat met de seizoenen mee eten ook heel slim is?

Er zijn namelijk heel veel voordelen aan het eten van seizoensproducten. Voor jezelf, het milieu én je portemonnee.

Advertentie

Met de seizoenen mee eten

In Nederland groeien bepaalde soorten groenten en fruit in verschillende periodes. Dat komt omdat de temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen per seizoen verschillen. Zo gedijen aardbeiden het best bij de Nederlandse zomertemperaturen, terwijl de boerenkool het best groeit in de wintermaanden. Dat deze producten enkel in een bepaald seizoen kunnen worden geproduceerd in ons eigen land, betekent dat ze in dát seizoen ook het best gekocht kunnen worden.

Milieuvriendelijk

Ten eerste omdat de producten dan niet uit andere landen hoeven te komen. Als we de groente- of fruitsoort op eigen land verbouwen, scheelt dat veel import. Er hoeven immers geen gigantische ladingen naar ons lang verscheept te worden. Veel beter voor het milieu dus, om producten te eten die in dat seizoen in Nederland verbouwd worden.

Het is goedkoper

Fruit en groenten uit eigen land zijn een stuk goedkoper. Omdat pompoenen in het najaar veel beter groeien, zijn er veel meer pompoenen beschikbaar. Hoe minder schaars het product, hoe goedkoper het is. Daarbij hoeven de groente- en fruitsoorten die in Nederland verbouwd kunnen worden, niet geïmporteerd te worden. Dat scheelt veel mankracht én kosten. Daardoor betaal je in de herfst relatief weinig voor een pompoen, terwijl je er in de zomer juist meer voor betaalt. Met de seizoenen mee eten bespaart je dus een hoop geld!

Vers, verser, verst

Naast dat het beter voor het milieu en je budget is, is er nóg een voordeel aan het eten van Nederlandse seizoensproducten. De in eigen land geoogste groente- en fruitsoorten belanden heel snel in de winkel. Veel sneller dan producten die eerst vanuit het buitenland ingevlogen moeten worden. Seizoensproducten zijn dus veel verser, lekkerder én bevatten meer vitamines. Win-win-win, dus!

Gevarieerd dieet

Ten slotte zorgt deze manier van eten ervoor dat je gevarieerd eet. In plaats van steeds naar dezelfde groente te grijpen, word je geleid door wat het seizoen van het moment biedt. Zo voorkom je dat je avond aan avond  broccoli eet en ook eens een posteleinstamppot klaarmaakt.

Handig lijstje

Alles leuk en aardig, maar welke groente- en fruitsoorten kun je dan het beste kopen nu de winter eraan komt? Wij hebben een handig lijstje voor je samengesteld. Zo weet je ook meteen waar je de komende seizoenen op moet letten.

Winter: aardappel, aardpeer, boerenkool, groene selderij, knolselderij, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rode biet, rodekool, savooikool, spruiten, ui, veldsla, waterkers, witlof, witte kool, wortel, appels, peren, stoofperen, banaan, cranberry’s, mandarijn, sinaasappels, nectarines, perziken, pruimen.

Lente: aardappel, andijvie, asperges, bloemkool, groene selderij, paddenstoelen, paksoi, pompoen, prei, raap, raapsteel, radijs, rode biet, roodlof, spinazie, ui, warmoes, waterkers, wortel, witlof, appels, peren, aardbeien, blauwe bessen, bramen, kersen, mandarijn, meloen, sinaasappels, ananas, avocado, citroenen, druiven, granaatappels, kiwi’s, mango, nectarines, perziken, pruimen.

Zomer: aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwt, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, peultjes, prei, radijs, rode biet, rodekool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, tuinboon, ui, venkel, warmoes, waterkers, wortel, appels, peren, aalbes, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen, kersen, kruisbessen, pruimen, vijgen, meloen, mandarijn, sinaasappels, abrikoos, ananas, avocado, citroenen, druiven, granaatappels, kiwi’s, mango, nectarines, perziken, watermeloen.

Herfst: aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, pastinaak, pompoen, prei, raap(steel), radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, snijboon, spitskool, spinazie, tomaat, ui, veldsla, venkel, waterkers, witlof, witte kool, wortel, Appels, peren, stoofperen, banaan, mandarijn, sinaasappels, abrikoos, druiven, granaatappels, kiwi’s, nectarines, perziken, pruimen, passievruchten.

Wil je meteen beginnen? Dit recept is zeker het proberen waard!

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Voedingscentrum & Women’s Health. Beeld: iStock

met de seizoenen mee eten

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien